47-jarige Nederlandse oud-militair opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het doden van IS-strijders in Syrië.

Een 47-jarige man is woensdag in Arnhem opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het doden van strijders van terreurgroep Islamitische Staat in Syrië. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

De man zou volgens het OM in Syrië hebben gestreden aan de zijde van de Syrisch-Koerdische militie YPG. Hij is een oud-militair die eind vorig jaar in de media en op Facebook uitgebreid verslag deed van zijn deelname aan de strijd tegen IS, aldus het OM.

De opgepakte man is de Friese Jitse A., bevestigen bronnen aan NRC. Hij gaf vorig jaar onder meer interviews aan de Volkskrant en EenVandaag. Daarin geeft hij toe dat hij vermoedt dat hij IS-militanten heeft gedood.

Met Dutchbat maakte Jitse A. de val van Srebrenica mee in 1995. Hij ziet een duidelijke overeenkomst tussen het lot van de Koerden en zijn eigen lot toen, vertelt hij aan EenVandaag. Hij voelde zich toen in de steek gelaten:

„[Ik heb hier] ook geen hulp gehad. Dus je kunt je beter voorstellen hoe het is voor de mensen hier. Ik denk wel dat dat heeft meegewogen in het maken van de stap [naar Syrië te gaan].”

Jitse A. is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Die heeft hem niet langer in voorarrest gehouden, maar zijn paspoort is wel afgepakt om te voorkomen dat hij opnieuw afreist. De verdachte mag het land niet verlaten. Na politieonderzoek beslist het OM of de oud-militair strafrechtelijk zal worden vervolgd. (NRC)