Prins Ali: mogelijk vals spel bij voorzittersverkiezing FIFA

De prins vreest dat de afspraken een verkapte poging zijn om de voorzittersverkiezingen bij de bond te beïnvloeden.

Een archieffoto van prins Ali.
Een archieffoto van prins Ali. Foto Toru Yamanaka / AFP

Prins Ali Bin Al-Hussein heeft de FIFA gevraagd te kijken naar een samenwerkingsverband tussen een Aziatische en Afrikaanse voetbalbond. De Jordaanse prins vreest dat de afspraken een verkapte poging zijn om de voorzittersverkiezingen bij de wereldvoetbalbond te beïnvloeden. Dat stelt de kandidaatvoorzitter van de FIFA zaterdag op zijn website.

Volgens prins Ali is het verdacht dat de samenwerking zo vlak voor de verkiezingen van 26 februari worden aangekondigd. Hij vermoedt dat sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa – voorzitter van de Aziatische bond en tevens kandidaat bij de FIFA-verkiezingen – de afspraken heeft gemaakt om stemmen te winnen bij Afrikaanse bonden.

‘Afrikaanse bonden zijn niet te koop’

De 40-jarige prins heeft de verkiezingscommissie bij de bond daarom gevraagd om te kijken of de Aziatische bond AFC, de Afrikaanse bond CAF of sjeik Salman de regels heeft overtreden. In een verklaring daarover op zijn website zegt hij:

“De trotse Afrikaanse voetbalbonden zijn niet te koop en presidentskandidaten mogen de ontwikkelingsbudgetten van nationale voetbalorganisaties niet inzetten voor politiek opportunisme.”

Het samenwerkingsverband waar prins Ali op doelt, zijn de afspraken die de AFC en de CAF eerder deze week aankondigden. Beide bonden lieten toen weten nauwer te gaan samenwerken op het gebied van onder meer coaching, marketing en integriteit. Ook kijken de bonden naar het organiseren van gezamenlijke competities.

Afrika goed voor 54 stemmen

Anders dan de Aziatische AFC heeft de CAF tot op heden nog geen voorkeur uitgesproken voor een van de FIFA-kandidaten. De Afrikaanse bonden samen zijn goed voor 54 van de 209 stemmen. Als zij – zoals prins Ali vreest – op sjeik Salman stemmen dan heeft de voetbalbestuurder uit Bahrein dus in één klap ruim een kwart van de stemmen.

Lees hier een profiel dat NRC vorig jaar over prins Ali schreef.

De AFC-voorzitter lijkt bovendien te kunnen rekenen op de steun van veel Aziatische bonden. Binnen de top van de AFC wordt hij namelijk unaniem gesteund in zijn kandidatuur, zo lieten bronnen eind vorig jaar aan AP weten. Bij de Aziatische bonden zijn nog eens 46 stemmen te winnen.

Salman al langer kanshebber

Ook voor de samenwerking met de Afrikaanse bond gold sjeik Salman overigens al als favoriet voor het FIFA-voorzitterschap, zeker nu Michel Platini voor acht jaar is geschorst door de FIFA. Het lid van de Bahreinse koninklijke familie kan naar verluidt ook rekenen op de steun van Europese en Zuid-Amerikaanse bonden.

Naast Salman en Ali, die in mei ook al eens meedeed bij de vorige verkiezingen, zijn er nog drie kandidaten voor het FIFA-presidentschap. De bekendste daarvan is Gianni Infantino, nu al secretaris-generaal bij de Europese bond UEFA. De andere twee zijn de Fransman Jérôme Champagne en Tokyo Sexwale, een Zuid-Afrikaan.