Planetoïde sloeg reuzenkrater in dwergplaneet

Foto Nasa

Deze krater bevindt zich op de dwergplaneet Ceres, genoemd naar de Romeinse godin van de landbouw. Dit ongeveer 26 kilometer grote litteken – fors voor een planeetje van nog geen 1000 kilometer – is het gevolg van de inslag van een kleine planetoïde. De krater is ‘Kupalo’ gedoopt, naar de oude Slavische god van de gewassen en de oogst. Kupalo is een van de jongste inslagkraters op Ceres – naar geologische maatstaven dan, want hij is tientallen miljoenen jaren geleden ontstaan. De foto is gemaakt door de NASA-ruimtesonde Dawn, die al sinds maart 2015 om Ceres cirkelt. Aanvankelijk volgde de ruimtesonde daarbij een wijde baan, op veilige afstand van de dwergplaneet. Maar in de loop van het jaar is die omloopbaan geleidelijk verlaagd tot ongeveer 375 kilometer. Sinds half december zendt Dawn zeer detailrijke opnamen naar de aarde.