Oud-militair opgepakt voor doden IS-strijders

Een 47-jarige man is woensdag in Arnhem opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het doden van strijders van terreurgroep Islamitische Staat in Syrië. Dat meldde het Openbaar Ministerie vrijdag. De man zou volgens het OM in Syrië hebben gestreden aan de zijde van de Syrisch-Koerdische militie YPG. Hij is een oud-militair die eind vorig jaar in media en op Facebook uitgebreid verslag deed van zijn deelname aan de strijd tegen IS, aldus het OM.

Het gaat om de Fries Jitse A., bevestigen bronnen aan NRC. Hij gaf vorig jaar onder meer interviews aan de Volkskrant en EenVandaag. Daarin geeft hij toe dat hij vermoedt dat hij IS-militanten heeft gedood.

Met Dutchbat maakte A. de val van Srebrenica mee in 1995. Hij ziet een overeenkomst tussen het lot van de Koerden en zijn eigen lot toen, zei hij tegen EenVandaag. Hij voelde zich toen in de steek gelaten: „[Ik heb hier] ook geen hulp gehad. Dus je kunt je beter voorstellen hoe het is voor de mensen hier. Ik denk wel dat dat heeft meegewogen in het maken van de stap [naar Syrië te gaan].”

A. is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Die hield hem niet langer in voorarrest, maar zijn paspoort is afgenomen om te voorkomen dat hij weer afreist naar Syrië. De verdachte moet zich wekelijks melden op het bureau. Na politieonderzoek beslist het OM of de oud-militair wordt vervolgd.

Nederlanders die in het buitenland misdrijven plegen kunnen onder Nederlands recht worden vervolgd. Het is verboden als Nederlands staatsburger zelf de wapens op te pakken en (dodelijk) geweld te gebruiken, ook tegen terroristen. Er is volgens het OM een belangrijk verschil met Nederlandse militairen die Iraakse en Koerdische strijdkrachten trainen. „Deze inzet en training gebeurt op verzoek van de Iraakse regering.”

De militie YPG maakt zich volgens Amnesty schuldig aan oorlogsmisdaden.