Opnieuw aanhoudingen vanwege aanslag in Jakarta

Ook de Maleisische politie deed aanhoudingen en claimt zo een aanslag te hebben verijdeld.

Een Indonesische agent houdt de wacht bij de Starbucks-vestiging waar de aanslag donderdag plaatsvond.
Een Indonesische agent houdt de wacht bij de Starbucks-vestiging waar de aanslag donderdag plaatsvond. Foto Dita Alangkara / AP

De Indonesische politie heeft zaterdag opnieuw aanhoudingen verricht in verband met de aanslag in Jakarta van donderdag. In totaal werden er twaalf mensen opgepakt, zo liet een woordvoerder tegenover persbureau Reuters weten. Ook de politie van buurland Maleisië hield een mogelijke terrorist aan. Hij zou plannen hebben gehad om een aanslag te plegen.

De Indonesische politie hield vrijdag al drie mannen aan vanwege mogelijke betrokkenheid bij de aanslag in de Indonesische hoofdstad. Twee van hen werden in het verleden al eens in verband gebracht met terrorisme. De politie vermoedt dat de aanslag het werk is van terreurgroep Islamitische Staat.

Bij de aanval op het filiaal van koffieketen Starbucks vielen donderdag zeven doden en twintig gewonden. Dat gebeurde toen een van de aanvallers zich in de koffiezaak opblies en de overige daders verwikkeld raakten in een vuurgevecht met de politie. Vijf van de slachtoffers waren terrorist. Een van de gewonden is een Nederlandse VN-medewerker. Hij is zwaargewond, maar is buiten levensgevaar.

‘Aanslag verijdeld in Maleisië’

De aanslag op het Starbucks-filiaal werd vrijwel meteen opgeëist door Islamitische Staat. Kort daarop vond de politie in het huis van een van de gedode aanvallers een vlag van de terreurgroep. Er zijn een paar honderd Indonesiërs actief als IS-strijder in Syrië. De politie vermoedt dat een van hen, Bahrum Naim, achter de aanslag in Jakarta zit.

In buurland Maleisië werd zaterdag eveneens een man gearresteerd. Hij had volgens de politie plannen om een zelfmoordaanslag te plegen. De opdracht daartoe zou de 28-jarige man hebben gekregen van terreurgroep Islamitische Staat, aldus een woordvoerder van de politie tegenover persbureau AP.