Franse man hersendood na test met nieuw medicijn, anderen mogelijk gehandicapt

Bij een ernstig misgelopen test met een nieuw geneesmiddel in Frankrijk is één proefpersoon gisteren hersendood verklaard en zijn vijf anderen met spoed in het ziekenhuis opgenomen. Voor drie van hen bestaat volgens de behandelend neuroloog de angst dat ze een blijvende handicap aan de proef overhouden.

De 6 mannen in de leeftijd van 28 tot 49 jaar waren allemaal gezond toen ze zich aanmeldden voor een zogenoemd fase 1-onderzoek van een nieuw medicijn van het Portugese farmaceutische bedrijf Bial. De test werd uitgevoerd in een laboratorium in Rennes van het tot nu toe internationaal goed aangeschreven Franse bedrijf Biotrial.

Het eerder op apen geteste middel moest werken op het cannabinoïdesysteem van het lichaam. Het zou in de toekomst stemmings- en angststoornissen en motorische problemen bij ziektes als Parkinson moeten kunnen behandelen, zei de Franse minister van Volksgezondheid Marisol Touraine.

Volgens Franse media draaide de proef om een molecuul met de naam Bia 10-2474, dat nog in geen enkel ander geneesmiddel toegepast is. Touraine sprak van een „ongekend ernstig ongeluk”. In de eerste fase van een test van nieuwe medicijnen wordt vooral onderzocht of het menselijk lichaam het middel verdraagt, pas later wordt gekeken naar de werking.

De test, waaraan sinds afgelopen juli tegen betaling totaal negentig mensen deelnamen, is maandag toen de situatie van de nu hersendode patiënt verslechterde, direct gestopt. Alle proefpersonen die nu neurologische problemen hebben zaten in de testgroep die de hoogste dosis van het middel toegediend hadden gekregen, zei de minister. De Franse inspectiedienst onderzoekt wat er is misgegaan. Ook is juridisch onderzoek geopend.