Nieuwe stap VS in strijd tegen kolen

De Amerikaanse president Obama schort het voordelig leasen van grond voor steenkoolwinning op.

De Amerikaanse president Obama heeft vrijdag aangekondigd dat hij Amerikaanse steenkoolmaatschappijen voorlopig geen toestemming meer geeft om federale grond te leasen voor ontginning – voor bedragen die volgens deskundigen ver onder de marktprijs liggen.

Hoewel de maatregel geen directe gevolgen heeft voor de kolenindustrie – die kan met de bestaande leasecontracten nog jaren door – is de symbolische betekenis ervan groot. Volgens The New York Times geeft de regering een signaal dat investeringen in kolenmaatschappijen riskanter worden. En dat terwijl in het afgelopen half jaar al verschillende grote Amerikaanse mijnbouwers faillissement hebben aangevraagd.

Het grondleaseprogramma – op basis waarvan zo’n 40 procent van alle steenkool in de VS wordt gewonnen – ligt al langer onder vuur. In het rapport Leasing Coal, Fueling Climate Change vroeg milieuorganisatie Greenpeace zich vorig jaar af of het leasen van grond om kolen te winnen wel te rijmen valt met Obama’s klimaatplannen.

Volgens Greenpeace is tijdens Obama’s presidentschap al 3,9 miljard ton broeikasgas uitgestoten op basis van kolen uit het leaseprogramma – dat is meer dan de uitstoot van 825 miljoen auto’s per jaar.

Obama kondigde deze week in zijn State of the Union-toespraak al aan dat hij de beweging „weg van vervuilende energie” wil versnellen. „In plaats van het verleden te subsidiëren, moeten we investeren in de toekomst. Daarom zal ik druk uitoefenen om de manier waarop we omgaan met onze olie- en kolenreserves te veranderen, zodat die aansluit bij de kosten voor belastingbetalers en onze planeet.”

Mijnbouwbedrijven zeggen dat ze door Obama’s ‘war on coal’ in de problemen komen. Begin deze week vroeg Arch Coal, het op een na grootste mijnbouwbedrijf in de VS, uitstel van betaling aan om een schuld van 4,5 miljard dollar weg te saneren. In augustus deed Alpha Natural Resources hetzelfde. En in mei vroeg Patriot Coal voor de tweede keer in drie jaar uitstel van betaling aan. Volgens Jeremy Nichols van natuurorganisatie WildEarth Guardians is er geen duidelijker teken dat „kolen op weg zijn naar de uitgang”.