New Wave spraakmakende winnaar Popprijs 2015

Het hiphopcollectief met onder anderen Lil Kleine en Ronnie Flex was vooral online een hit.

New Wave wint de Popprijs.
New Wave wint de Popprijs. Foto: Andreas Terlaak

New Wave heeft de Popprijs 2015 gewonnen. De prijs werd zaterdag uitgereikt tijdens Eurosonic Noorderslag in Groningen. In het hiphopcollectief zitten onder anderen Ronnie Flex en Lil Kleine, bekend van Drank en Drugs.

New Wave is het album van de gelegenheidsformatie waarvan Jonna Fraser, Bokoesam, Idaly, Lijpe, SFB, D-Double, Ares, Afriki en Cartiez Paris deel uitmaken. Ramiks, Monsif, Spanker, Krankjoram, Jack Chiraq en Garrincha zijn de producers. Het album werd begin vorig jaar in tien dagen tijd opgenomen op Schiermonnikoog.

80 miljoen

De jury van de Popprijs is met name onder de indruk van het bereik dat New Wave het afgelopen jaar gehad heeft. Het was het meest beluisterde album van 2015 en de tracks op Youtube hebben bij elkaar 80 miljoen hits, aldus de jury:

“New Wave verdient de Popprijs 2015 omdat ze zonder de bekende weg te bewandelen een publiek heeft weten te bereiken dat groter is dan van welke Nederlandse band of artiest ook.”

Lauwe ontvangst

De prijsuitreiking was minder feestelijk dan voorgaande jaren. Tijdens de bekendmaking bleef het stil in de Oosterpoort, stelde NRC-muziekrecensent Amanda Kuyper vast:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Hard werken voor de New Wave boys. Zaal voelt winnaar niet #esns16

Tijdens het optreden ontstond al discussie en liep de zaal langzaam leeg. Critici, onder wie Kuyper, vinden de muziek en de act te licht voor een Popprijswinnaar. Volgens anderen manifesteert zich in het gebrek aan enthousiasme van het aanwezige publiek vooral een generatiekloof.

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper New Wave was absoluut n baanbrekend eilandavontuur vol braniehiphophits. Maar t is live zo weinig, zo licht. Popgeschiedenis - hou eens op.
Twitter avatar died6 Diederik van Zessen Aan alle weglopers: dit luisteren jullie dochters als ze op hun kamer zitten #esns16 #popprijs

Vooraf werden vooral Kensington en Tyfoon genoemd als favorieten genoemd. Dat uiteindelijk New Wave won, konden velen blijkbaar moeilijk verkroppen. Toch was er dit jaar geen traditionele bierdouche - oorspronkelijk een protest van een zaal die in 1994 vond dat 2Unlimited niet had moeten winnen. De organisatie had vooraf aangekondigd een einde te maken aan het gebruik. Drankjes waren tijdens de uitreiking niet toegestaan in de zaal.

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Cameraman trekt voor de zekerheid toch maar zeil over camera. En ook de mengtafel is met plastic bedekt #esns16 #popprijs
Lees ook: De bierdouche

The Common Linnets

De Popprijs 2014 werd vorig jaar gewonnen door de The Common Linnets, van Ilse DeLange en JB Meijers. De jury prees de band voor het bewijzen dat je “ook met een puur, mooi gezongen liedje hoge ogen kan scoren”, ook in het buitenland.

De winnaar van de prijs heeft volgens de jury de belangrijkste bijdrage geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Dat kan op zowel commercieel als artistiek vlak zijn. Eerdere winnaars waren onder meer Herman Brood, De Jeugd van Tegenwoordig en Marco Borsato.

Debutant

Het is niet voor het eerst dat een groep zo kort na de oprichting de Popprijs wint. NRC-datajournalist Yordi Dam heeft alle Popprijswinnaars tot nu toe met elkaar vergeleken. Opvallend is dat sommige artiesten er langer voor moeten werken dan anderen. The Common Linnets wonnen bijvoorbeeld binnen een jaar na hun oprichting. Kyteman kreeg de award, net als New Wave, zelfs meteen voor zijn debuutalbum. De Dijk moest stukken langer wachten: 27 jaar.

popprijs

Ook het aantal albums is in beperkte mate een voorspeller voor de kansen van een band, blijkt uit de statistieken. Daarbij lijkt het weinig uit te maken of de artiest in het Engels of in het Nederlands zingt. De Dijk won de prijs nadat ze twintig albums hadden uitgebracht - Bløf negen. Spinvis, eveneens Nederlandstalig, kreeg de Popprijs na zijn debuutalbum, terwijl de overwegend Engelstalige Herman Brood moest wachten tot zijn veertiende album.