Nederlandse dode bij gijzeling Burkina Faso

Het slachtoffer is een man van 67, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Foto Reuters TV

Bij de gijzeling in een hotel in Burkina Faso is vrijdag een Nederlander om het leven gekomen. Dat heeft minister Koenders van Buitenlandse Zaken zaterdagavond bekendgemaakt. In totaal vielen zeker 28 doden.

Het Nederlandse slachtoffer is een 67-jarige man. Hij werkte in het land als vrijwilliger. Minister Koenders zegt geschokt en bedroefd te zijn en intens mee te leven met de nabestaanden van de man:

“Het is pijnlijk en wrang dat juist iemand die bij wilde dragen aan de ontwikkeling van het land slachtoffer wordt van een dergelijke daad.”

Terroristen vielen een hotel en een nabijgelegen koffiezaak in Ouagadougou aan. Veiligheidstroepen hebben de gijzelaars met behulp van speciale eenheden van het Franse leger ontzet. Er werd al gevreesd dat er mogelijk Nederlandse slachtoffers zouden vallen. In het gebied onderhoudt Buitenlandse Zaken contact met zeker vijftig Nederlanders.

Al-Qaeda

De aanslag is opgeëist door terreurgroep Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb. Volgens Afrikacorrespondent Koert Lindijer lijken de extremisten te hebben geprofiteerd van het veiligheidsvacuüm dat is ontstaan nadat de Presidentiële Garde van dictator Blaise Compaoré werd verjaagd:

“Met de aanval vrijdagnacht voegt Burkina Faso zich bij het groeiende aantal fragiele landen in de Sahel dat dreigt te bezwijken onder terrorisme en andere criminele activiteiten.”

Later meer.