Meer Nederlanders bereid te vechten voor eigen land

Op de vraag: Zou je willen meevechten in een oorlog om Nederland te verdedigen? zei vorig jaar nog maar 15 procent ja. Nu is dat 24 procent.

Foto Bas Czerwinski/ANP

Een groeiende groep Nederlanders zegt bereid te zijn voor het eigen land te willen vechten. Op de vraag: Zou je willen meevechten in een oorlog om Nederland te verdedigen? zei vorig jaar nog maar 15 procent ja. Inmiddels is dat percentage gestegen naar 24 procent. Dat blijkt uit een peiling onder iets meer dan 1000 Nederlanders die onderzoeksbureau Motivaction voor NRC uitvoerde.

Vorig jaar trokken internationale onderzoeken naar dezelfde vraag de nodige aandacht. Daarin scoorde Nederland met 15 procent zeer laag - alleen Japan kwam met 11 procent nog lager uit.

NRC vroeg aan Motivaction, dat participeerde in de internationale onderzoeken, dezelfde vraag eind vorig jaar nog eens voor te leggen. Dit tegen de achtergrond van de groeiende instabiliteit in de wereld, de vluchtelingencrisis en het verscherpte debat over westerse waarden die al dan niet worden bedreigd.

Motivaction-directeur en psycholoog Pieter Paul Verheggen noemt de verschuiving “significant, zowel statistisch als inhoudelijk.” Volgens hem heeft deze niet zozeer militaire betekenis, maar gaat ze meer over veranderende waardenpatronen. “Het is echt niet zo dat recruiters bij Defensie zich nu in de handen kunnen wrijven over meer aanmeldingen bij de krijgsmacht”, zegt Verheggen.

“Het onderzoek laat zien dat een groeiend aantal Nederlanders door de internationale onrust het gevoel heeft dat er voor hen iets belangrijks op het spel staat. Iets dat voor hen persoonlijk grote waarde heeft. Vrijheden bijvoorbeeld voor vrouwen of homo’s, of bepaalde religieuze vrijheden.”

Het onderzoek werd in oktober en november 2015 uitgevoerd. Er was toen in Nederland groeiende onrust over de snel groeiende stroom van het aantal asielzoekers. Ook galmde de aanslag op Charlie Hebdo na. Toch denkt Verheggen dat er meer aan de hand is dan de reactie op een tijdelijk fenomeen.

“Het gevoel dat onze manier van leven op het spel staat, zal na de gebeurtenissen in Keulen en Parijs alleen maar verder gegroeid zijn.”