Gijzeling in hotel Burkina Faso

In het Splendid Hotel in de hoofdstad van Burkina Faso hebben vermoedelijk islamistische strijders vrijdagavond een tot dan toe onbekend aantal gasten gegijzeld. Er werden vrijdagavond laat schotenwisselingen gemeld tussen veiligheidstroepen en gijzelnemers in het hotel. De gijzelnemers hadden het hotel eerder op de avond bestormd, waarbij ze in de lucht schoten en auto’s in brand schoten. Het hotel wordt gebruikt door Operation Barkhane, een in vijf Sahellanden gelegerde, Franse troepenmacht die islamistische militanten bestrijdt. Het is in Burkina Faso onrustig sinds president Blaise Compaore in 2014 werd afgezet bij massale protesten. Van islamistisch geweld was Burkina Faso tot nu toe gevrijwaard gebleven. Maar rebellen in buurland Mali hebben eerder gedreigd Fransen daar te gijzelen. (Reuters)