Iran laat journalist en drie andere Amerikanen vrij

Washington Post-journalist Jason Rezaian zat meer dan een jaar vast op verdenking van spionage.

Archiefbeeld van Jason Rezaian.
Archiefbeeld van Jason Rezaian. Foto AP / Vahid Salemi

De Iraanse regering heeft in een gevangenenruil vier Amerikaanse gevangenen met een dubbel paspoort vrijgelaten. Dat heeft een Amerikaanse functionaris gezegd tegen persbureau AP. Een van hen is de journalist Jason Rezaian.

Als tegenprestatie laten de Verenigde Staten zeven Iraanse gevangenen vrij en worden arrestatiebevelen van Interpol tegen veertien anderen ingetrokken. Een vijfde Amerikaanse staatsburger komt eveneens op vrije voeten, maar diens vrijlating was geen onderdeel van de ruil.

Deal

Naast Rezaian zijn Amir Hekmati, Saeed Abedini en Nosratollah Khosravi vrijgekomen, meldt AP. Hekmati werd veroordeeld tot de doodstraf omdat hij voor de CIA zou werken. Dat vonnis werd later vernietigd. De dominee Abedini kreeg straf omdat hij clandestien Bijbelles gegeven zou hebben. Over Khosravi is weinig bekend. Ze worden met een Zwitsers toestel naar Zwitserland gevlogen.

Persbureau AP meldde eerder op basis van bronnen dat de vierde vrijgelatene Siamak Namazi zou zijn, maar bleek niet te kloppen. De zakenman zit vast sinds half oktober. Ook is onduidelijk of hij de vijfde Amerikaan is wiens vrijlating met de deal geen verband houdt.

Iran praat op dit moment in Wenen over het atoomprogramma van het land. Daarbij is ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry aanwezig. Verwacht wordt dat Europese en Amerikaanse sancties worden opgeheven, omdat Iran heeft meegewerkt aan de afbouw van het programma.

Twitter avatar StateDept Department of State Secretary @JohnKerry meets with Iranian Foreign Minister @JZarif in Vienna today. Photos: https://t.co/Tb2J7jMbCx https://t.co/sVHmhvKCLj

Spionage

Rezaian werd achter gesloten deuren veroordeeld voor spionage. Hij zat vast in de beruchte Evin-gevangenis - een deel van de tijd in eenzame opsluiting. The Washington Post, waar Rezaian correspondent was, maakte een reconstructie.

De uitgever van de Washington Post, Frederick J. Ryan jr., reageert in een eerste verklaring voorzichtig enthousiast op de ruil:

“We zijn zeer verheugd het nieuws te horen dat Jason Rezaian vrijgelaten is uit de Evin-gevangenis. Zodra we meer details weten en kunnen bevestigen dat Jason veilig Iran verlaten heeft, komen we met meer.”

Huffington Post zei al maanden van de gevangenenruil te weten, maar er bewust niet over geschreven te hebben:

“Al die verhalen over principes en waarheidsvinding zijn slechts verhalen tot je geconfronteerd wordt met de zeer realistische mogelijkheid dat je berichtgeving ertoe leidt dat een collega wordt geëxecuteerd. Dus we hebben het verhaal niet gebracht en schrijven in plaats daarvan dit verhaal. We zijn blij dat we dat gedaan hebben.”