In Twente staat geen maat op zeldzame klasse Ziyech

Ziyech liet z’n frustraties over FC Twente de vrije loop in de winterstop. Tegen Heracles was hij gewoon weer dé man.

Hidde ter Avest (nummer 17) in omhelzing metHakim Ziyech (midden) enRenato Tapia Cortijo (nummer 14). Twente liet Heracles vrijdagavond kansloos (4-0).
Hidde ter Avest (nummer 17) in omhelzing metHakim Ziyech (midden) enRenato Tapia Cortijo (nummer 14). Twente liet Heracles vrijdagavond kansloos (4-0). Foto ANP Pro shots

FC Twente heeft met passend machtsvertoon seizoensverrassing Heracles Almelo hardhandig terug op aarde gezet. Met een 4-0 overwinning verschafte de thuisclub duidelijkheid in verwarrende Twentse tijden, in de streekderby die zo’n vreemd karakter had gekregen sinds de regionale rolverwisseling. De gevallen topclub Twente begon het duel op plek zeventien, tegen de sympathieke uitdager Heracles op plek vier.

Maar vrijdagavond was het weer even even zoals het was, en zoals het volgens de wetten van begrotingen zou moeten zijn. Heracles werd weggespeeld in een duel waar onvermoede krachten loskwamen bij FC Twente, dat in de eredivisie zolang, veel te lang, brandhout was.

Hakim Ziyech maakte uiteraard het verschil en voor wie twijfelde aan de acceptatie van Twente-supporters voor zijn recente solitaire mediaoptreden: zie en hoor het ovationele applaus bij zijn (publieks)wissel. Met een interview dat deed denken aan lang vervlogen tijden van mondige spelers met transferplannen, reeg Ziyech eerder deze maand in de Volkskrant de Twentse pijnpunten aaneen: spelers die niet leren, een trainer waar hij geen klik mee heeft, een bestuur dat zich niet laat zien.

In het trainingskamp dat volgde, in Spanje, deed Ziyech gewoon wat er van een professional verwacht werd, zei Twente-trainer René Hake. Natuurlijk kon Ziyech zijn aanvoerdersband niet meer houden na dergelijke onttrekking aan de teammores en overtreding van clubafspraken. Het zal hem worst geweest zijn: na het ontslag van de door hem hoog aangeslagen coach Alfred Schreuder was hij al het aanvoerdersschap beu.

Zeldzaam op Nederlandse velden

Ziyechs liefde voor Twente bekoelde snel toen de ambities van de club na openbaring van gevoerd financieel wanbeleid luchtfietserij bleken. De komst van Ziyech eervorige zomer was in veel opzichten het laatste duivelskunstje van (ex-)voorzitter Joop Munsterman. Ingedeeld in categorie 1 van zorgwekkende clubs had Twente met het contracteren van Ziyech op goedkeuring van de KNVB moeten wachten, maar het bestuur drukte de transfer van de begaafde linkspoot door om de concurrentie te vlug af te zijn. Nog net niet lachend incasseerde het clubbestuur de reglementaire 45.000 euro boete.

Ziyech ging, vrijdagavond, gewoon verder waar hij vorig jaar gebleven was: betrokken zijn bij zowat alle doelpunten van Twente, dan weer als aangever, dan weer als afmaker. In schitterende stijl. Zeldzaam nog op de Nederlandse velden en, zoals bekend, zal Oranje de vruchten van zijn talent niet plukken. Marokko trok hem meer, daarbij opgeteld zal het assistent-bondscoachschap van oude bekende Marco van Basten – „aan communiceren deed hij überhaupt niet” zei Ziyech over hun gezamenlijke Heerenveen-tijd – ongetwijfeld het Oranjegevoel niet hebben aangewakkerd in huize-Ziyech te Dronten.

De vroege 1-0 kwam dan wel van de inglijdende Cinedu Ede, maar de auteur van de openingsgoal was ex-aanvoerder Ziyech. Die reageerde attent op een doorgeschoten lange bal en was met een vlugge voetbeweging Mike te Wierik te slim af. Zijn inzet, van richting veranderd, kon niet meer effectief weggewerkt worden door Heracles-doelman Bram Castro. Ede was er vlug bij: 1-0.

Een vurig gewenste sloot geld

Internationale klasse etaleerde Ziyech enkele minuten later bij de 2-0, toen hij zich met een lekker lome solo tot in het strafschopgebied van Heracles werkte, met een punter tot besluit. Ziyech brengt wellicht handhaving in de eredivisie, of een sloot geld aan transferopbrengst – even vurig gewenst in Enschede.

De bedroevende staat van Twente – nu net boven de degradatiestreep en van de ondergang gered door de gemeente – is even vergeten. Tekenen van verbetering te over, vrijdagavond. De wilskracht in rechtsback Hidde ter Avest, getoond voorafgaand aan de assist van nieuwe aanvoerder Felipe Guitérrez op Ede, die 3-0 maakte. Ter Avest mocht zelf scoren in een fase waarin Heracles uiteen gereten werd door de oud-kampioen. Heracles, zonder de vertrokken sterspeler Oussama Tannane en zonder de naar Tel Aviv vertrokken talisman Hendrie Krüzen op de bank, was onherkenbaar.

FC Twente voorkwam vrijdagavond een voortzetting van de vrije val en een nieuwjaarsreceptie, komende dinsdag, van lange gezichten. De contouren van een nieuw beleidsplan worden aldaar duidelijk; van het oude beleid is nog slechts Ziyech een laatste, schitterende herinnering.