Hersendode proefpersoon na medicijntest

De test van een nieuw geneesmiddel heeft in het Franse Rennes geleid tot ernstig zieke proefpersonen. Een Fransman is hersendood.

Bij een ernstig misgelopen test met een nieuw geneesmiddel is vrijdag in Frankrijk één proefpersoon hersendood verklaard en zijn vijf anderen met spoed in het ziekenhuis opgenomen. Voor drie van hen bestaat volgens de behandelend neuroloog de angst dat ze een blijvende handicap aan de proef overhouden.

De zes mannen in de leeftijd van 28 tot 49 jaar waren allemaal in goede gezondheid toen ze zich vrijwillig aanmeldden voor een zogenoemd fase 1-onderzoek van een nieuw medicijn van het Portugese farmaceutische bedrijf Bial. De test had plaats in een laboratorium in Rennes van de tot dusver internationaal goed aangeschreven Franse firma Biotrial.

Het eerder op apen geteste middel moest werken op het cannabinoïdesysteem van het lichaam. Het zou in de toekomst stemmings- en angststoornissen en motorische problemen bij ziektes als Parkinson moeten kunnen behandelen, zei de Franse minister van Volksgezondheid Marisol Touraine ter plaatse in Rennes.

Volgens Franse media draaide de proef om een molecuul met de naam Bia 10-2474, dat nog in geen enkel ander geneesmiddel toegepast is. Touraine sprak van een „ongekend ernstig ongeluk”.

In de eerste fase van een medicijntest wordt vooral onderzocht of het menselijk lichaam het middel verdraagt. Pas later in het klinisch onderzoek wordt gekeken naar de daadwerkelijke werking. Dergelijke onderzoeken zijn niet zonder risico, maar voor zover bekend is het in Frankrijk niet eerder misgegaan. Een vergelijkbaar incident in het Verenigd Koninkrijk in 2006 leidde tot het faillissement van het Duitse farmabedrijf TeGenero.

De test, waaraan sinds juli tegen betaling totaal negentig mensen deelnamen, is maandag direct stilgelegd toen de situatie van de nu hersendode patiënt verslechterde. Alle proefpersonen die nu ziekteverschijnselen hebben zaten in de testgroep die de hoogste dosis van het middel toegediend had gekregen, zei de minister. De Franse inspectiedienst voor de gezondheidszorg moet onderzoeken waar het is misgegaan. Daarnaast is een juridisch onderzoek geopend.