Meer dan twintig doden bij gijzeling Burkina Faso

De aanslag is opgeëist door terreurgroep Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb.

Het Splendid Hotel vloog in brand tijdens de bevrijdingsactie van de veiligheidstroepen.
Het Splendid Hotel vloog in brand tijdens de bevrijdingsactie van de veiligheidstroepen. Foto: Reuters TV

Bij een gijzeling in een hotel en een aanval op een nabijgelegen koffiezaak in de hoofdstad van Burkina Faso zijn 23 mensen om het leven gekomen. Veiligheidstroepen hebben 126 gijzelaars weten te bevrijden, meldt persbureau AFP.

De gijzelingsactie is beëindigd door de veiligheidstroepen, met behulp van speciale eenheden van het Franse leger. Daarbij zouden vier aanvallers, waarvan twee van het vrouwelijke geslacht, zijn gedood.

De slachtoffers komen uit achttien verschillende landen. Of er ook Nederlandse slachtoffers zijn, is nog niet duidelijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken probeert dat te achterhalen.

Er zijn in ieder geval geen Nederlandse militairen onder de slachtoffers, laat het ministerie van Defensie weten. Nederlandse mariniers leiden in het West-Afrikaanse land militairen op in contra-terroristische tactieken. Nederlanders in Ouagadougou is geadviseerd om de omgeving van het hotel te vermijden.

De zoektocht naar slachtoffers en overlevenden in het hotel werd bemoeilijkt doordat de aanvallers explosieven hadden achtergelaten in het hotel. Van de bevrijde gijzelaars liepen er 33 verwondingen op, waarvan de ernst niet bekend is.

AQIM

De mensen in het hotel in Ouagadougou werden vastgehouden door een groep terroristen, die het gebouw vrijdagavond bestormde. De aanslag is opgeëist door terreurgroep Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM). Bij de bevrijdingsactie brak brand uit in het hotel.

Het hotel wordt gebruikt door Operation Barkhane, een in vijf Sahellanden gelegerde, Franse troepenmacht die islamistische militanten bestrijdt. Het is in Burkina Faso onrustig sinds president Blaise Compaore in 2014 werd afgezet bij massale protesten. Van islamistisch geweld was Burkina Faso tot nu toe gevrijwaard gebleven. Rebellen in buurland Mali hebben eerder echter al gedreigd Fransen te gijzelen in Burkina Faso.