Alle stiekeme Twitteraccounts kunnen de rambam krijgen

Aan alle mensen met een tweede Twitteraccount. Bah. Neem zelf lekker afstand van jullie lafheid en verraad. Sukkels? Sukkels! Niet de islam, maar RTL Nieuws bracht Geert Wilders de doodsteek toe door wat nu al bekend staat als dé onthulling van het jaar (NRC 13/1). Al jaren dachten we dat Wilders zich niet interesseerde voor de vaderlandse journalistiek en dat hij kritiek de mond snoerde door mensen te blokkeren. Die koelheid, dat ijskoude; het leek onmogelijk en dat bleek het ook. Wat deed hij anders in zijn natuurlijke, ongeïnteresseerde houding tijdens Kamerdebatten? De Slimste Mens spelen leek een goede kans te maken, maar Geert ging op in zijn telefoon. Iets teveel. Die blik, de interesse en de focus. Er zat meer achter en dat blijkt. Het waren de Twitterberichten van Kim Holland, Donald Duck en alle journalisten die hem bezighielden. Mysterie ontrafeld! Toen hem gevraagd werd om een reactie, gaf hij doodleuk aan dat „iedereen wel een tweede Twitteraccount heeft”. Ik weet niet wie hij bedoelde, maar één ding is zeker: Henk en Ingrid niet. De gewone burger heeft niets met al dat achterkamertjes-getwitter.

Het is geen nepparlementariër in een nepparlement. Nee, het bleek nog veel erger. Geert bleek een neptwitteraar. Wat staat ons dan nog meer te wachten? Nederland, kom in verzet. Wij pikken dit niet langer. Wanneer wordt de politiek eerlijk en transparant? Als een volksvertegenwoordiger Kim Holland volgt en Donald Duck leuk vindt, dan moet hij daarvoor uitkomen. Het verraad, de lafheid. Of zoals Geert dat zelf zou zeggen: „Alle stiekeme Twitteraccounts kunnen de rambam krijgen”.

Voorzitter van de Jonge Socialisten Amsterdam

Mummies

En het meisje van Yde dan?

De kindermummie komt niet meer terug in de tentoonstelling van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden (9/1). Een van de argumenten is dat de Egyptenaren de mummie niet hadden gemaakt om die tentoon te stellen in een museum ver weg. Een ander argument: het tentoonstellen van een mummie met zichtbare gelaatstrekken is niet in overeenstemming met het menselijk decorum. Er wordt ook beschreven hoe andere musea met Egyptische mummies omgaan. Ik vraag me af hoe men dan met veenlijken zou moeten omgaan. De man van Tollund is het topstuk van het museum in Silkeborg (Denemarken) en de man van Grauballe van het museum van Aarhus. Beide zijn naakt met herkenbare gelaatstrekken. En het meisje van Yde in het Drents Museum? Ook nooit bedoeld om tentoongesteld te worden. Als het meisje van Yde niet meer tentoongesteld mag worden, kan het Asser museum zijn grote internationale tentoonstellingen wel vergeten. Laten we de mummies wel tentoonstellen, maar natuurlijk respectvol.

Theo Janssen, Ermelo