Feestkip

Illustratie ANNE VAN WIEREN

Het is wat met die kip. Van het meest veelzijdige stukje vlees is het verworden tot het meest besjoemelde stukje vlees. U heeft er vast over gelezen: grootgrutters Albert Heijn, Jumbo en Lidl hadden eind vorig jaar aangekondigd te stoppen met de verkoop van plofkippen. Maar terwijl Albert Heijn sinds 1 januari daadwerkelijk is overgestapt op een langzamer groeiend ras en Jumbo dat vooralsnog per 1 februari ook lijkt te gaan doen, bleek Lidl deze week toch te hebben gekozen voor een snelgroeier.

Stichting Wakker Dier was not amused; ijlings trok de dierenwelzijnsorganisatie het radiospotje terug waarin vrolijk kakelende kippen te horen waren die zich verheugden over het besluit van de drie grote supermarkten. „Deze spot is niet eerlijk naar de kip en de consument en ook niet naar Albert Heijn en Jumbo die wél zijn omgeschakeld naar een langzamer groeiend ras”, schreef zij afgelopen woensdag in een persbericht.

Tja. Ik had sowieso al even moeten kauwen op het oorspronkelijke enthousiasme van Wakker Dier. In deze krant sprak de stichting over „een doorbraak”. En: „Bijna de helft van de Nederlandse kipconsumptie is in een klap plofkipvrij.” Dat klonk me net iets te geruststellend in de oren. Het klonk alsof er echt een probleem uit de wereld was geholpen, terwijl die nieuwe supermarktkippen slechts een marginaal beter leven krijgen.

Maar toen dacht ik aan alle beetjes die spreekwoordelijk helpen. En dan zijn de langzamer groeiende kippen van Albert Heijn en Jumbo toch een stapje vooruit. Hun leefomstandigheden voldoen weliswaar nog niet aan de minimumnormen die de Dierenbescherming heeft opgesteld voor een kipwaardig bestaan (o.a. daglicht, een overdekte uitloop en een maximum van 12 kippen per vierkante meter), maar met z’n zestien (AH) of dertien (Jumbo) op een vierkante meter wonen is nog altijd beter dan met twintig (old school plof).

Al met al besloot ik, dat deze doorbraak best het vieren waard was. Dus dat doen we vandaag, met poulet au quarante gousses d’ail, ofwel kip met veertig tenen knoflook. Koop de meest fatsoenlijke kip die u zich kunt veroorloven en schuif hem in de oven met veel verse kruiden en aardappelen. Die aardappeltjes zullen zich verrukkelijk volzuigen met de sappen van de vogel. Wat ik u tok. Een feestmaal ter ere van het begin van het einde van het plofkiptijdperk. Want daar moeten we echt naartoe. Kom op, Lidl!

Janneke Vreugdenhil