Oppositiekandidate wint verkiezingen Taiwan

Tsai Ing-wen van de progressieve partij krijgt meer dan de helft van de stemmen. Haar concurrent slechts 33 procent.

Een aanhanger van Tsai Ing-wen houdt een bord omhoog waarop de presidentskandidate wordt vergeleken met Merkel.
Een aanhanger van Tsai Ing-wen houdt een bord omhoog waarop de presidentskandidate wordt vergeleken met Merkel. Foto: Ng Han Guan/AP

Oppositiekandidate Tsai Ing-wen heeft zaterdag de presidentsverkiezingen in Taiwan gewonnen. De 58-jarige leider van de Democratische Progressieve Partij versloeg haar directe concurrent Eric Chu van regeringspartij Guomindang. Daarmee komt er een einde aan de lange regeerperiode van de Nationale Partij.

Volgens de laatste telling heeft Tsai meer dan 60 procent van de stemmen, zo meldt Reuters. Concurrent Chu kwam - nadat ongeveer de helft van de stemmen was geteld - tot niet verder dan 30 procent. Niet lang daarna erkende Chu zijn nederlaag. Ook kondigde hij aan te stoppen als voorzitter van de Nationale partij.

Tsai werd vooraf al als grootste kanshebber gezien en ging voorop in veel van de opiniepeilingen. Haar overwinning zet de betrekkingen met buurland China vermoedelijk onder zware druk. Beijing ziet Taiwan namelijk als een “afgedwaalde provincie die weer moet worden ingelijfd”, zo schreef onze correspondent Oscar Garschagen onlangs.

Populariteit regeringspartij krimpende

De DPP en leider Tsai zien dat echter volkomen anders, aldus Garschagen:

“Tsai en de DPP staan voor een onafhankelijk en democratisch Taiwan. Een politieke deal met China over de vorming van één land is onder haar leiding onbespreekbaar.”

Onder de huidige president Ma Ying-jeou zocht Taiwan lange tijd toenadering tot China. De populariteit van diens Guomindang-partij is de laatste tijd echter krimpende. Volgens Garschagen zijn veel Tainwanezen uitgekeken op de partij die het land sinds 1949 regeert. Bovendien wordt de nieuwe leider Eric Chu gezien als “een kleurloze politicus”.