Dry January

Harold Hamersma houdt geen alcoholloze maand. Hij drinkt liever een Riesling.

Ernst Loosen-Villa Wolf 2014, Dry Riesling, Pfalz. 9,50euro, wijnkoperijdegoudenton.nl
Ernst Loosen-Villa Wolf 2014, Dry Riesling, Pfalz. 9,50euro, wijnkoperijdegoudenton.nl

Dochter Julia van 23 is het jaar begonnen met een maand van vrijwillige drooglegging: Dry January, een vanuit Engeland overgewaaid initiatief dat in 2013 zijn debuut kende. Na vier jaar studentenleven, waarvan een jaar als voorzitter van het dispuut, is zo’n alcoholische adempauze sowieso een goed idee. Daarnaast werden, buiten het studeren, ook haar andere sociale events niet besproeid met water. „Pap, heb je nog dubbele proefflessen?” Enfin, 31 dagen zonder drank. De ‘extra energie’ die de deelnemers vanuit Dry January wordt beloofd, kan zij goed gebruiken. Dit jaar staat in het teken van het afronden van haar master forensische criminologie.

Het lijkt er overigens op dat de Engelse overheid – die Dry January ondersteunt – een nieuwjaarsoffensief tegen alcoholgebruik is begonnen. Via mijn internetabonnement las ik in Decanter afgelopen week dat de Chief Medical Officer in het Verenigd Koninkrijk het onderzoek naar de mogelijke voordelen van het drinken van rode wijn in de papierbak naast de glasbak heeft gegooid. Ook is de (volgens de Chief Medical Officer) ‘veilige marge’ verlaagd naar maximaal een klein glas wijn per dag. En dienen er ten minste een paar alcoholvrije dagen per week ingelast te worden. Maar zoals altijd zijn de geleerden het niet met elkaar eens, getuige de online reacties.

Julia’s moeder en ik laten ons deze eerste maand van het jaar de gang naar onze glasbak in ieder geval niet ontnemen. Wij kijken uit naar het Decanter februarinummer, waarin Dr. Michael Apstein, gastro-enteroloog en wijnschrijver, uitlegt dat het effect van alcohol op het lichaam afhankelijk is van de context waarin het geconsumeerd wordt en bovendien per mens verschilt. Daarop vooruitlopend zijn we wel gaan minderen: door meer Riesling te drinken. Naast dat dit een prachtaperitief is en een gastronomisch breed inzetbare wijn, meet dit wit veelal een flink lager alcoholpercentage van 12 procent of minder. Ook Hugh Johnson, de bekendste wijnauteur ter wereld, is fan. Zodoende heeft hij in zijn nieuwe wijnjaargids 2016 geen lemma, maar een tien pagina’s tellend hoofdstuk gewijd aan de witte druif.

Ik schenk ons nog eens in; Dry January vullen wij met Dry Riesling.