Opinie

De week van de meningen over waarom wat gebeurde in Keulen

Wolfgang Rattay / Reuters

Het bleef, vooral op de opiniepagina’s van onze kranten en op onze site deze week nog stevig rommelen over wat zich op oudejaar afspeelde in Keulen. Verschillende auteurs schuwden daarbij de grote woorden niet. De opiniepagina’s van NRC, geleid door Hans Nijenhuis, vormden het podium bij uitstek voor verbale gevechten.

Hafid Bouazza bijvoorbeeld haalde de voorhamer tevoorschijn in een stuk waarin hij Arabische mannen ervan beschuldigde dat ze ‘naar hier komen voor de vrijheid maar niet kunnen velen wat de vruchten van de vrijheid zijn’.

‘Een fijne week voor lekker rechts’, reageerde Hassnae Bouazza. ‘Waar eindigt deze verbale orgie?’ En Tahmina Akefi pleitte ervoor om aandacht te besteden aan waaróm deze mannen zo zijn.

Sebastien Valkenberg nam het dan weer op voor de Keulse politie. ‘Liever de politie de schuld geven dan de ware oorzaak van de Keulse aanrandingen noemen, is fout’, oordeelde hij.

Heel opmerkelijk was het stuk van Selma Leydesdorff. ‘Er is geen plek voor mijn woede over Keulen, zonder mee te doen aan vreemdelingenhaat’ zo beschreef ze haar dilemma.

‘Geen wonder dat de meest opgewonden stemmen nu het luidst klinken’, schreef ombudsman Sjoerd de Jong in een bijzonder fijne bespiegeling over de meningenoorlog in NRC.

Maar afsluiten wil ik met het mooie opiniestuk dat Marjoleine de Vos dit weekend over intimiteit en seksualiteit. ‘Een vrouw geeft zich, een man neemt haar. Daar zit een merkwaardige ongelijkheid in’.

Gespreksstof iedere zondag in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.
Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.