De Rooy wint Dakar Rally voor de tweede keer

De 35-jarige Nederlander was vier jaar geleden ook al eens de beste bij de trucks.

De Rooy in actie tijdens een etappe van vorige week.
De Rooy in actie tijdens een etappe van vorige week. Foto Reuters / David Mercado

Gerard de Rooy heeft zaterdag voor de tweede keer in zijn loopbaan de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De 35-jarige Nederlander eindigde in de laatste rit naar Rosario als vierde bij de vrachtwagens. Die plek was ruim voldoende om zijn koppositie in het algemeen klassement bij de trucks te behouden.

Voorafgaand aan de korte slotrit in Argentinië leek De Rooy al nagenoeg zeker van de eindzege. Met meer dan een uur voorsprong op Airat Mardeev hoefde de Brabander eigenlijk alleen maar zijn vrachtwagen heel te houden. Na zijn zege in 2012 is De Rooy de enige Nederlander met twee zeges in de Dakar.

Bekijk ook de fotoserie die NRC over de zwaarste rally ter wereld maakte.

De slotrit naar Rosario ging naar een andere Nederlandse oud-winnaar van de Dakar, Hans Stacey. Voor de 57-jarige Stacey was dat zijn tweede etappezege in deze editie van de rally. De Brabander won de Dakar in 2007, toen het evenement voor het laatst in Afrika werd verreden.

Slechts vier keer won een Nederlander

Naast De Rooy en Stacey is er slechts één andere Nederlandse winnaar van de Dakar. In 1987 was het namelijk Gerards vader Jan de Rooy die als eerste Nederlander de monstertocht winnend afsloot. Net als Stacey en Gerard de Rooy won ook Jan de Rooy de rally bij de trucks.

Bij de auto’s, motors of quads was een Nederlander tot nu toe nog nooit de beste. In die eerste categorie won de Fransman Stéphane Peterhansel de Dakar dit jaar, terwijl het klassement bij de motors werd gewonnen door Toby Price. Marcos Patronelli werd eerste bij de quads.