Kazim-Richard, spits van Feyenoord, uit selectie gezet

De grap was vrijdag snel gemaakt op sociale media: Feyenoord-spits Colin Kazim-Richards is alleen buiten het veld nog dreigend. De Britse Turk, die in de eerste seizoenshelft één keer scoorde in de competitie, intimideerde vrijdagmiddag voor de wekelijkse persconferentie een journalist van het Algemeen Dagblad. Vanwege het incident besloot coach Giovanni van Bronckhorst de speler uit de selectie te zetten, waardoor hij zondag ontbreekt in de belangrijke competitiewedstrijd tegen PSV.

Kort voordat de trainer vrijdagmiddag vooruitblikte op dat duel, kwam Kazim-Richards (29) de perszaal binnenlopen en zocht AD-verslaggever Mikos Gouka op. Meerdere keren zou hij tegen de journalist hebben gezegd: „Je gaat neer.” Het dreigement volgt op een verhaal dat de verslaggever afgelopen dinsdag schreef over het wangedrag van de spits. Sponsors en medewerkers van de club verklaarden anoniem dat ze Kazim- Richards beu zijn. „Kazim- Richards? Laat ik het zo zeggen: hij is vervelend, soms heel vervelend”, zei een werknemer.

Journalist Gouka vroeg vrijdag aan de spits wat hij niet goed vond aan het verhaal. „Maar het werd geen inhoudelijke discussie. Hij sloeg dreigende taal uit.” Na het incident had Kazim-Richards een gesprek met technisch directeur Martin van Geel, daarna verliet hij het stadion. Later op de middag volgde de mededeling dat hij uit de selectie is gezet. De spits moet zich maandagochtend melden in De Kuip.

Kazim-Richards kwam in de zomer van 2014 naar Rotterdam, als opvolger van de populaire Italiaan Graziano Pellè. Het werd geen succesverhaal. Vorig seizoen was hij nog redelijk van waarde met elf competitiedoelpunten. Dit seizoen is de opvliegerige spits veelal reserve, tot zijn eigen frustratie.

Het is niet bekend of Feyenoord afscheid wil nemen van Kazim-Richards. Waarschijnlijk volgt er maandag een tweede gesprek. De club staat voor een zakelijk dilemma. Als ze zijn contract willen afkopen, moeten ze volgens het AD zo’n anderhalf miljoen euro betalen.