De industrie test auto’s het liefst in Barcelona – waar het circuit afloopt

Lobbyisten van de auto-industrie in Brussel strijden om het behoud van een wiskundig foutje in de test voor nieuwe auto’s. Het foutje werkt al jaren in hun voordeel. De fout zit in een berekening van CO2-uitstoot voor als het testcircuit schuin afloopt. Dat is niet de bedoeling, maar bij het Idiada-circuit bij Barcelona is dat wel het geval. Fabrikanten mogen zelf kiezen waar ze hun auto’s laten goedkeuren en boeken vaak het Spaanse testcircuit. Volgend jaar voert Europa een strengere test in voor CO2-uitstoot van nieuwe auto’s. En er komt een nieuwe norm. Auto’s mogen vanaf 2021 minder CO2 uitstoten: maximaal 95 gram per gereden kilometer, en daarna nog minder. Dat dwingt de industrie tot miljardeninvesteringen in zuinige technologie. Voor wie de norm niet haalt, dreigen miljardenboetes. Elke gram CO2 die de norm ruimer wordt, heeft dus grote financiële gevolgen.