Europa en de VS heffen sancties tegen Iran op

Het land heeft zich volgens de IAEA aan de afspraken in de nucleaire deal gehouden.

IAEA-voorzitter Yukiya Amano.
IAEA-voorzitter Yukiya Amano. Foto Sean Gallup / ANP

Iran heeft voldaan aan de internationale afspraken over het afbouwen van het nucleaire programma van het land. Dat heeft de atoomwaakhond van de Verenigde Naties, IAEA, zaterdag bekendgemaakt. “Daarmee gaan Iran en de IAEA een nieuwe fase in”, aldus directeur-generaal Yukiya Amano. Internationale sancties worden opgeheven.

Amano spreekt van een “belangrijke dag”. Nu Iran aan de eisen voldoet, kan het zogenoemde Joint Comprehensive Plan of Action geïmplementeerd worden. Daarmee kan de IAEA strenger toezicht houden in het land.

90 miljard

De VN, VS en de EU hebben aangekondigd hun sancties tegen Iran die naar aanleiding van het nucleaire programma werden ingesteld op te heffen, meldt AP. Door de internationale maatregelen was volgens het persbureau voor meer dan 90 miljard euro aan buitenlandse tegoeden van Iran bevroren.

Iran bereikte in juli een akkoord met de Europese unie, China, Frankrijk, Duitsland, Russland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Afgesproken werd dat het Iraanse nucleaire programma zou worden afgebouwd, en er meer toezicht zou komen.

Gevangenenruil

Eerder zaterdag werd bekend dat de Verenigde Staten en Iran het eens geworden waren over een gevangenenruil. Iran liet vier Amerikanen die ook een Iraans paspoort hadden vrij. Een van hen is journalist Jason Rezaian. In ruil daarvoor komen in de Verenigde Staten zeven Iraniërs op vrije voeten.

De leiders van Iran en de zeven wereldmachten zijn in Wenen bijeen om over de atoomdeal te praten. Vermoed wordt dat de gevangenenruil bij de besprekingen ter sprake is gekomen.