Aandelenbeurzen presteren opnieuw uitzonderlijk slecht

De AEX daalde tot 400 punten en de Londense beurs heeft sinds 2012 niet zo laag gestaan. China en olie zijn de oorzaak.

De Europese effectenbeurzen hebben deze week flinke verliezen te verduren gekregen. Oorzaken zijn de zorgen over China en de almaar verder dalende olieprijzen.

In Amsterdam zakte de AEX-index vrijdag 2,4 procent tot 403,57 punten, het laagste niveau sinds afgelopen zomer. De index daalde heel kort zelfs even onder de 400 punten. Dit jaar is de AEX al 8,7 procent aan waarde kwijtgeraakt. Staalgigant ArcelorMittal was vrijdag met 7 procent de grootste daler in Amsterdam.

Ook de beurzen in Frankfurt, Parijs en Frankfurt gingen wederom stevig onderuit. De Britse FTSE-index sloot vrijdag zelfs op het laagste niveau in drie jaar, met een verlies van 1,9 procent. Dat meldt Reuters. De beurs in Londen staat 20 procent lager dan in april 2015, toen een recordhoogte werd bereikt. Dit jaar zakte de FTSE-index al 6 procent, hij staat op het laagste punt sinds november 2012.

Ondertussen presteren de aandelenmarkten in de Verenigde Staten niet veel beter. De S&P 500-index sloot vrijdag ruim 2 procent lager. Sinds begin januari ging daar ruim 5 procent vanaf.

De onrust onder beleggers komt onder andere door de afremming van de Chinese economische groei. De maakindustrie in het land krimpt al voor de vijfde achtereenvolgende maand en kampt met zwakke internationale vraag en overproductie. Een andere oorzaak is de lage olieprijs: die staat op het laagste niveau in twaalf jaar tijd. Onder andere Shell en het Britse BP verloren daardoor de afgelopen maanden al vele miljarden euro’s aan beurswaarde.

Overigens is er niet alleen maar pessimisme. Volgens persbureau Bloomberg zijn aandelen nu relatief goedkoop en doorbraken diverse indexen een niveau dat technisch analisten oversold noemen: de verkoopgolf is dan doorgeslagen. Volgens Goldman Sachs is het waarschijnlijk een goede tijd om in te stappen.