45.000 jaar terug in Siberië geslacht

We weten hoe Zjenja doodging. Eerst kreeg hij speren in zijn poten en uiteindelijk werd zijn slurf afgehakt.

Wie gaat er mee op mammoetjacht? Trek je winterjas aan en pak je dikste sokken in. We gaan naar Siberië! Maar ho eens even. Er zijn toch geen mammoeten meer? Ze zijn toch uitgestorven?

Klopt, maar in Siberië kun je nog altijd bevroren mammoeten vinden. Jevgeni Solinder zag vier jaar geleden de poten van een mammoet uit de grond steken. Jevgeni was toen 12 jaar oud. Wetenschappers hebben de mammoet daarna uitgegraven en een naam gegeven: Zjenja. Dat is de Russische afkorting voor Jevgeni.

De onderzoekers weten nu dat Zjenja een mannetje was van ongeveer 15 jaar oud. En dat hij door mensen is geslacht. Dat waren slimme jagers. Eerst gooiden ze lichte werpsperen in de poten van Zjenja. Eén jager ramde daarna een zware steekspeer in de schouder van Zjenja. Toen Zjenja door zijn poten zakte, staken de jagers speren in zijn kop, om zijn slurf af te hakken. Zonder slurf bloedde Zjenja dood. Daarna sneden de mens het vlees van Zjenja’s ribben. Van de slagtanden sloegen ze scherpe ivoorsplinters. Die konden de jagers weer gebruiken als mes. Armer Zjenja.

Dit gebeurde allemaal 45.000 jaar geleden. Die knappe wetenschappers wisten nog niet dat er al zo lang geleden in het hoge noorden mensen leefden. Ze moeten dikke jassen hebben gedragen en in warme tenten hebben geslapen. En wat aten ze? Mammoetbiefstuk natuurlijk.