m/v van de week siegfried woldhek

Ze heeft lang moeten wachten. Vorige keer, nu bijna drieënhalf jaar geleden, legde Khadija Arib (55) het af tegen Anouchka van Miltenburg in de stemstrijd over het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Maar deze week won ze, na vier stemrondes. Met een ruime meerderheid.

NRC schreef daags na haar zege in een hoofdredactioneel commentaar: „uniek is dat met de van oorsprong Marokkaanse Arib iemand van allochtone afkomst tot dit ambt is doorgedrongen. Het is zeker in deze tijd vol etnische spanningen een welkom signaal”.

Arib is van de PvdA. Er waren meer kandidaten: Ton Elias van de VVD, Madeleine van Toorenburg (CDA), Roos Vermeij (PvdA) en PVV’er Martin Bosma, die volgens velen de grappigste en misschien wel eloquentste presentatie had.

En zo heeft de Kamer weer een preses – eentje die na haar verkiezing ostentatief niet gefeliciteerd werd door Geert Wilders. Een makkelijk voorzitterschap zal het niet worden.