opnieuw

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Emeritus hoogleraar integraal ontwerpen Hennes de Ridder (68) zat winter 1977 voorop de bakfiets bij Huub Savenije (63, hoogleraar waterhuishouding) op de Oudhuijzerweg in Wilnis.

„We waren onderweg van Aerdenhout naar Breukelen. De bakfiets had ik voor een krat bier overgenomen van een neef. De stoel vonden we bij het grofvuil. Huub en ik reden om en om. Zoals vanaf 1971 onze studententijd in Delft, civiele techniek, vrijwel parallel liep. Ik was ouder, had al een hbo-studie gedaan en was druk: ADHD zou je nu zeggen. Huub herkende dat als aangenaam anders en vroeg tijdens een college om een sigaar. Neem gerust mijn allerlaatste, zei ik. Vanaf toen waren we onafscheidelijk.

In Delft waren we alternatievelingen: maatschappijkritisch en geen lid van een studentenvereniging. Huub was wel actief in de Eerste Enige Echte Wielrijders Bond (ENWB). Ik woonde met mijn vriendin in een kraakpand in Amsterdam. Huub kwam daar vaak, ontmoette er zijn latere vrouw.

Amsterdamse meisjes noemden ons ‘De Delftse fietsenmakers’ om te benadrukken dat we nogal technisch waren. Sociologen vonden ze interessanter. Maar door ineens Goethe te citeren maakten we indruk.

Huub had ook een bakfiets; voerde daarmee elke donderdag actie voor de ENWB op de Delftse markt. Hij is ook getrouwd in een bakfiets. Dit exemplaar gebruikte ik in mijn hoedanigheid als morgenster: ’s ochtends vroeg straten afstruinen op zoek naar bruikbare zaken. Ook nu kan ik nog moeilijk iets laten staan.

Voor de foto gebruikte Huub een zelfontspanner. We waren er bijna, de molen klopte compositorisch en de verkeersborden gaven het beeld een doel: zo van, heren er is nog wat te doen. Dat jaar studeerden we af, gingen onze eigen weg, maar bleven contact houden. Waarbij we, net als die dag, de wind in de rug hielden.”