Zwitserland laat vluchtelingen meebetalen aan kosten opvang

Bezittingen boven 1.000 Zwitserse frank moeten worden afgestaan. Denemarken wil een soortgelijk beleid voeren.

Foto iStock

Vluchtelingen in Zwitserland moeten zelf bijdragen aan de kosten van hun opvang. Alle bedragen boven de 1.000 Zwitserse frank (913 euro) moeten worden afgestaan. Dat meldt de Zwitserse omroep SRF.

Het beleid komt Zwitserland op flinke kritiek te staan van Stefan Frey, van de Zwitserse vluchtelingenhulporganisatie. Hij zegt tegen SRF: “Het is onwaardig. Dit zijn staatsroofridders. Dit moet veranderen.” Er zou vorig jaar bij 112 vluchtelingen vermogen zijn ingenomen, voor een totaalbedrag van 210.000 Zwitserse frank.

Loon

Het ministerie van Migratie kan zich niet vinden in de kritiek. Een woorvoerder tegen SRF: “Als iemand binnen zeven maanden weer vertrekt, kan diegene het geld weer terugkrijgen. Anders wordt het geld gebruikt om de kosten te dekken die door zijn verblijf zijn ontstaan.”

Ook als de vluchtelingen eenmaal een verblijfstatus is toegekend, moeten ze blijven betalen. Ze zijn verplicht maximaal tien jaar 10 procent van hun loon af te staan, tot een maximumbedrag van 15.000 Zwitserse frank.

Symboolmaatregel

De aankondiging van een soortgelijk plan in Denemarken zorgde eind vorig jaar voor internationale ophef. Denemarken wil een wet invoeren dat vluchtelingen alle bezittingen boven de 400 euro moeten inleveren, zowel cash als spullen.

Er zou een uitzondering gelden voor juwelen met sentimentele waarde. Critici noemden het bovendien een symboolmaatregel omdat de meeste vluchtelingen met minder dan 400 euro op zak het land binnenkomen.