Zware klappen voor internationale beurzen

De Britse FTSE-index sloot op het laagste niveau sinds 2012, met een verlies van 1,9 procent.

De AEX-index zakte vrijdag heel kort zelfs even onder de 400 punten.
De AEX-index zakte vrijdag heel kort zelfs even onder de 400 punten. Foto Jeroen Jumelet / ANP

Verschillende effectenbeurzen hebben deze week flinke klappen te verduren gehad. Oorzaken zijn de zorgen over de economie in China en de almaar verder dalende olieprijzen.

De aandelenmarkten in New York lieten vrijdag dieprode koersborden zien. De Amerikaanse S&P 500-index zakte tot het laagste niveau sinds oktober 2014 en de Dow Jones-index verloor meer dan 500 punten, nadat de olieprijs zakte naar 29 dollar per vat.

Laagste niveau in drie jaar

In Amsterdam zakte de AEX-index 2,4 procent tot 403,57 punten, het laagste niveau sinds afgelopen zomer. De index daalde heel kort zelfs even onder de 400 punten, zo meldde ANP. Dit jaar is de AEX al 8,7 procent aan waarde kwijtgeraakt. Staalgigant ArcelorMittal was met 7 procent de grootste daler van de hoofdindex van Amsterdam.

Ook de beurzen in Frankfurt, Parijs en Frankfurt gingen onderuit. De Britse FTSE-index sloot vrijdag zelfs op het laagste niveau in drie jaar, met een verlies van 1,9 procent. Dat meldt Reuters. De beurs in Londen staat 20 procent lager dan in april, toen een recordhoogte werd bereikt. Dit jaar zakte de FTSE-index al 6 procent.

Aanhoudende zorgen

De onrust onder beleggers komt onder andere door de afremming van de Chinese economische groei. De maakindustrie in het land krimpt al voor de vijfde achtereenvolgende maand en kampt met zwakke internationale vraag en overproductie.

Een andere oorzaak is de lage olieprijs, die daalde vrijdag naar 29 dollar per vat. Onder andere Shell en het Britse BP verliezen daardoor veel beurswaarde.