Onderzoek NZa naar telefonische helpdesk zorgverzekeraars deugt niet

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft ondeugdelijk onderzoek verricht naar de manier waarop zorgverzekeraars telefonische vragen beantwoorden. Dat heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in een spoedzitting bepaald. Vorige maand maakte de NZa bekend dat verzekeraars een op de vijf vragen over ziektekostenpolissen verkeerd beantwoorden. Zij kregen de aanwijzing het aantal foute antwoorden snel terug te brengen. De rechter heeft dat besluit geschorst. De NZa besteedde het onderzoek uit aan TNS NIPO. Volgens de rechter is het onwettig om zo’n onderzoek uit te besteden. Bovendien blijkt de NZa niet te beschikken over de gegevens. Daardoor kunnen verzekeraars zich niet verdedigen tegen de aantijgingen en kan ook de rechter niet controleren of de scores kloppen. (NRC)