Zes agenten verdacht van mishandelen arrestant

Een 48-jarige man moest worden gereanimeerd nadat hij was vervoerd in een politievoertuig.

De man ligt nog in het ziekenhuis, maar is weer bij kennis.
De man ligt nog in het ziekenhuis, maar is weer bij kennis. Koen van Weel / ANP

Zes politieagenten worden door het Openbaar Ministerie (OM) in Oost-Brabant verdacht van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bij een arrestant. Dat schrijft het OM in een persbericht. Een 48-jarige man moest worden gereanimeerd nadat hij was vervoerd in een politievoertuig.

De politie was dinsdag te hulp geschoten nadat de man zich agressief had gedragen richting zorgverleners in een woonvoorziening in Den Bosch. Bij zijn aanhouding en tijdens het vervoer naar het politiebureau verzette de man zich volgens het OM hevig. ”Meerdere agenten waren nodig om hem in bedwang te houden,” valt te lezen in het persbericht.

Alle agenten nog verdacht

Nadat de man was vervoerd door de agenten, werd hij onwel op het politiebureau. Ter plekke moest hij door politieagenten worden gereanimeerd. Een ambulance vervoerde de man met spoed naar het ziekenhuis. De man verblijft daar nog, maar is volgens het OM buiten levensgevaar. Het Brabants Dagblad meldt dat de man drie dagen in coma heeft gelegen en vrijdag ontwaakte.

Alle zes agenten die bij de aanhouding betrokken waren, worden voorlopig aangemerkt als verdachten. Het OM onderzoekt het verband tussen het onwel worden van de man en het handelen van de politie. De komende tijd zullen getuigen worden gehoord en videobeelden worden geanalyseerd.

Mitch Henriquez

Vorig jaar baarde de zaak rond de arrestatie van Mitch Henriquez flink opzien. De Arubaan overleed bij zijn aanhouding tijdens een muziekfestival in Den Haag. De agenten verklaarden in eerste instantie dat Henriquez een wapen bij zich had, dat bleek achteraf niet te kloppen.

Op videobeelden was de heftige arrestatie te zien. Volgens zijn advocaat was hij “gigantisch mishandeld” door agenten. In die zaak worden vijf agenten vervolgd.