‘Niet jojoën met garantie hypotheken’

Het maximale bedrag om een hypotheek met hypotheekgarantie te krijgen, wordt in juli mogelijk niet verlaagd tot 225.000 euro. Dat zegt directeur Arjen Gielen van het waarborgfonds dat de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verstrekt, in een interview met NRC.

Reden is dat de huizenprijzen sneller stijgen dan verwacht. Sinds dit jaar volgt de hoogte van de NHG-grens de gemiddelde huizenprijs. Die is nu 227.000 euro, blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM.

Wie een hypotheek afsluit met NHG krijgt bij gedwongen verkoop de eventuele restschuld vergoed. De NHG verkleint de risico’s voor de bank, dus krijgt de koper korting op de rente. De grens is tijdens de crisis verhoogd en het kabinet wil die in stappen verlagen. Maar als dat per 1 juli verder gebeurt, loopt de grens uit de pas met de huizenprijzen. „Dat is jojoën, vinden sommigen, of zelfs gevaarlijk”, zegt Gielen. „Heel begrijpelijk. Ik ben daar uiteraard over in gesprek met de minister [Stef Blok, Wonen, VVD].” In de komende twee maanden wordt volgens hem bepaald of de kostengrens 245.000 euro blijft.