Waarom mist Star Wars’ hoofdpersoon in de Monopoly-versie?

Waar is Rey? Hét vrouwelijke hoofdpersonage? Spellenfabrikant Hasbro beticht van seksisme.

Daisy Ridley als Rey en BB-8.
Daisy Ridley als Rey en BB-8. Disney/Lucasfilm via AP

Onderschat nooit de kracht van kinderen. De moeder van Annie Rose (8) postte onlangs onderstaande brief op Twitter. Niet lang daarna reageerde een van de grootste spellenfabrikanten ter wereld.

Twitter avatar CarrieMGoldman Carrie Goldman .@JillPantozzi .@Epbot 8 yr old asks Hasbro, How could you leave out Rey in SW Monopoly?! #WheresRey https://t.co/PGMzJWWrhy

Annie vraagt verontwaardigd aan Hasbro, die tot 2020 Star Wars-merchandise mag maken, waarom de nieuwste Star Wars-editie van het bordspel Monopoly geen Rey-poppetje bevat. Rey is in de pas uitgekomen film Star Wars: The Force Awakens het belangrijkste personage. Ook in ander Star Wars-gerelateerd speelgoed ontbreekt Rey. De zes inbegrepen personages zijn Finn, Kylo Ren, Poe Dameron, Chewbacca, een Stormtrooper, en een TIE Fighter.

Eindelijk een onafhankelijke vrouw

Rey (vertolkt door Daisy Ridley) is in The Force Awakens een zelfstandige, stoere en onafhankelijke vrouw. En daarvan telt Disney er niet bijster veel, zeker niet als hoofdpersoon. Boort Hasbro deze vrouwelijke hoop nu de grond in door haar te ‘vergeten’ in de Monopoly-versie? Minder belangrijke personages zijn wel inbegrepen, waardoor Hasbro al gauw van seksisme werd beticht.

De Monopoly-editie kwam al in september uit, drie maanden voor de film. De hashtag #whereisrey verenigde de verontwaardigde Star Wars-fans al sinds november op sociale media.

Twitter avatar JamieFord Jamie Ford Avengers set - no Black Widow
Guardians set - no Gamora
Star Wars - no Rey. She’s THE MAIN CHARACTER.
#WheresRey https://t.co/TvYUeiA49o

Zelfs regisseur J.J. Abrams maakte zich boos over de kwestie. Hij noemde de missende Rey tegen Entertainment Weekly “belachelijk en verkeerd”.

Hoe groot de rol van Rey zou worden, wisten maar weinig mensen voordat de film in de bioscopen draaide. Na de release is het ontbrekende Rey-poppetje alleen maar absurder.

Bang voor spoilers

Begin deze maand reageerde Hasbro dan eindelijk. Volgens Hasbro was Rey weggelaten om niets te verklappen van het plot. Die verklaring ging er niet bij iedereen gemakkelijk in. Waarom behoorde Finn dan wel tot de zes uitverkoren karakters? Bovendien verhult de trailer ook weinig van Reys aandeel in de film.

In een latere Monopoly-editie zal Rey wel deel uitmaken van het spel, beloofde Hasbro het verontruste meisje dat de brief schreef:

En ook ander Rey-speelgoed komt in de winkels: