Vijftien jaar Wikipedia in tien bijzondere lemma’s

De meest vertaalde pagina gaat over een klein Pools dorp met nog geen drieduizend inwoners.

Foto Koek Suyk / ANP

Het is nu moeilijk voor te stellen, maar ooit was er een wereld zonder Wikipedia. Wie in die tijd iets wilde opzoeken of controleren, moest zijn toevlucht nemen tot grote, zware boeken. Exact vijftien jaar geleden kwam daar verandering in, toen Jimmy Wales en Larry Sanger begonnen met Wikipedia.

Tegenwoordig is het naslagwerk een van de meest bezochte pagina’s op het internet, met meer dan 38 miljoen pagina’s in bijna driehonderd talen. Een selectie van de bijzonderste lemma’s:

1. De oudste pagina
De oudste pagina is natuurlijk de voorpagina. Maar een dag daarna werd UuU aangemaakt, een overzichtspagina voor onderwerpen die beginnen de letter U. Door de software die toen gebruikt werd, was een pagina met een eenletterige kop nog niet mogelijk.

2. De langste pagina
Net als de oudste pagina is ook de langste pagina Amerikaans. Het gaat om een overzicht van alle juridische medewerkers die ooit voor het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten werkten, een opsomming van bijna 170.000 tekens. Het grootste deel daarvan werd in één keer toegevoegd, in 2013.

3. De meest bezochte pagina
Welke pagina de afgelopen 15 jaar de meeste bezoekers trok, heeft Wikipedia niet bijgehouden. De best bezochte pagina op één dag is die over Steve Jobs. Een dag na de dood van de Apple-topman werd diens lemma 7,4 miljoen keer bekeken.

4. De vaakst aangepaste pagina
Van alle informatieve pagina’s werd die over de Amerikaanse president George W. Bush het vaakst aangepast: bijna 46.000 keer. Vlak daarna volgt een lijst met alle personeel van worstelbond WWE en de pagina over de Verenigde Staten.

5. De meest vertaalde pagina
Sinds 2001 is Wikipedia vertaald in 291 talen, terwijl daarnaast ook testversies zijn in nog eens tientallen andere talen. De pagina die in de meeste talen beschikbaar is gaat over Rusland. Als ook de testversies worden meegenomen is de pagina over het Poolse dorpje Kurów (2.800 inwoners) koploper.

6. De meest gelinkte pagina
Een groot voordeel van een digitaal naslagwerk is dat je pagina’s aan elkaar kunt verbinden. Het lemma dat momenteel het meest wordt gelinkt, gaat over IP-adressen (ruim 1,5 miljoen keer). Op plek twee komt de pagina over de Verenigde Staten (bijna 1,1 miljoen keer).

7. De best onderbouwde pagina
Op geen enkele pagina staan zo veel bronvermeldingen als op de lijst met bijnamen van Amerikaanse steden (ruim 1.200). Op plek twee een lijst van Australische militairen die een dagboek bijhielden tijdens de Eerste Wereldoorlog.

8. De dubbelzinnigste pagina
Als je niet specifiek bent in je zoektermen, beland je bij Wikipedia vaak op een verwijspagina. Want zocht je nou de stad of de gemeente Amsterdam. De langste doorverwijspagina is St. Mary’s Church: daar kun je kiezen uit 584 pagina’s.

9. De best geïllustreerde pagina
Met ruim 2.400 afbeeldingen staan er bij de lijst met zogeheten B8-polytopen (geometrische figuren) bijna meer afbeeldingen dan tekst.

10. De langste titel
Met spaties is de kop boven dit artikel 217 tekens lang, en zonder spaties alsnog 182: To authorize the President to extend the term of the Agreement for Cooperation between the Government of the United States of America and the Government of the Republic of Korea Concerning Civil Uses of Nuclear Energy.