Venezolaanse president roept economische noodtoestand uit

De stap wordt door waarnemers ook beschouwd als een politiek wapen van de machthebber.

Koning Willem-Alexander en president Nicolas Maduro bij het presidentieel paleis Miraflores. Het koningspaar kwam in 2013 langs voor een kennismakingsbezoek in Venezuela.
Koning Willem-Alexander en president Nicolas Maduro bij het presidentieel paleis Miraflores. Het koningspaar kwam in 2013 langs voor een kennismakingsbezoek in Venezuela. Robin Utrecht/ ANP

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft vrijdag de economische noodtoestand uitgeroepen, zo meldt persbureau AP. De ingreep is volgens zijn regering nodig omdat er een “economische oorlog tegen Venezuela wordt gevoerd door internationale kringen”.

Internationale waarnemers beschouwen de actie echter ook als politiek wapen. Tijdens de noodtoestand kan de president ingrijpende economische hervormingen doorvoeren. De noodtoestand is uitgeroepen voor een periode van zestig dagen.

De economie van het olierijke Zuid-Amerikaanse land staat er inderdaad beroerd voor. Vrijdag werden er voor het eerst in een jaar economische data vrijgegeven. Volgens de centrale bank zou er sprake zijn van een inflatie van 141,5 procent.

Na jaren geen meerderheid meer

Het door de oppositie beheerste parlement en het Hooggerechtshof verkeerden in een machtsstrijd, nadat de oppositie de meerderheid kreeg na de parlementsverkiezingen van 6 december. De links-radicale partij PSUV van de president leed toen een smadelijke nederlaag.

Woensdag heeft de oppositie in het land echter afstand gedaan van deze meerderheid in het parlement. Daarmee leek een einde te komen aan het conflict om de macht.

Afstand van de meerderheid

Het Hooggerechtshof, dat vrijwel altijd de lijn van Maduro volgt, had besluiten van het parlement onwettig verklaard zolang er een onderzoek loopt naar vermeende verkiezingsfraude van oppositieleden. De vertrekkende oppositieleden verwerpen het besluit van het hof maar wilden het parlement naar eigen zeggen bevrijden van de impasse die was ontstaan.

Dinsdag besloot de Venezolaanse oppositie nog om niet naar werk te gaan, wat het parlement lam legde.