Veel minder bedrijven failliet in 2015

Iets minder dan 5.300 bedrijven werden failliet verklaard, het laagste niveau sinds 2008.

Een winkel van Schoenenreus in Haarlem. De schoenenwinkel ging begin vorig jaar failliet.
Een winkel van Schoenenreus in Haarlem. De schoenenwinkel ging begin vorig jaar failliet. Foto Remko de Waal / ANP

Het aantal faillissementen is vorig jaar met meer dan twintig procent gedaald. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek werden in 2015 iets minder dan 5.300 ondernemingen door de rechter failliet verklaard. Dat is het laagste aantal sinds 2008, het jaar dat de crisis begon.

Vooral in de handel, de industrie en de specialistische dienstverlening (advocaten, architecten, accountants) gingen veel minder bedrijven onderuit dan in 2014, zo maakte het CBS vrijdag bekend. Desondanks blijven groothandel en detailhandel koploper, met ruim 1.100 faillissementen. Ook de financiële sector scoort nog hoog. In die sector gingen vorig jaar 938 bedrijven bankroet.

Ondanks de daling over het gehele jaar is het aantal faillissementen in de laatste maanden van 2015 juist toegenomen ten opzichte van de vorige maand, zo constateert het CBS. Of daarmee een einde komt aan de dalende lijn van de afgelopen twee jaar valt volgens het statistiekbureau niet te zeggen. De faillissementscijfers veranderen vaak met “horten en stoten”.

Ook minder particulieren failliet

Naast bedrijven gingen er ook veel minder particulieren failliet. Het aantal bankroeten daalde daar met ongeveer een derde naar ruim 2.000, het laagste niveau sinds de eeuwwisseling. In bijna een derde van de gevallen ging het om ondernemers met een eenmanszaak. De overige faillissementen betrof niet-ondernemers.

De cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek komen in grote lijnen overeen met die van de Kamer van Koophandel. Dat orgaan liet begin dit jaar al weten dat het aantal failliete bedrijven in 2015 met een kwart was gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Volgens de KvK gingen vorig jaar 5.145 bedrijven op de fles.