Veel doden bij aanval Al-Shabaab op legerbasis Somalië

De terreurgroep claimt dat 63 Keniaanse soldaten van een Afrikaanse troepenmacht omgekomen zijn.

Keniaanse militairen in Somalië op archiefbeeld.
Keniaanse militairen in Somalië op archiefbeeld. Foto Ben Curtis / AP

Militanten van de extremistisch-islamitische beweging Al-Shabaab hebben vrijdag een legerbasis in Somalië aangevallen. Bij een tegenaanval zouden volgens onbevestigde berichten 63 Keniaanse militairen omgekomen zijn, meldt Reuters.

De Kenianen maken onderdeel uit van een troepenmacht van 22.000 militairen van de Afrikaanse Unie die in Somalië gestationeerd zijn en reageerden op de aanval op een Somalische legerbasis vanuit hun eigen basis vlak daarbij. Er zijn zo’n 3.500 Keniaanse militairen in Somalië.

Een terrorist blies zichzelf op bij de ingang van de Somalische basis op 550 kilometer van de hoofdstad Mogadishu, waarna de basis werd overspoeld door andere militanten. Het gevecht tussen de Keniaanse militairen en de Al-Shabaab-militanten zou volgens een woordvoerder van het Keniaanse leger nog aan de gang zijn.

Al-Shabaab, gelieerd aan terreurgroep Al-Qaeda, zegt ook de naast de basis gelegen plaats Ceel Cadde in handen te hebben. De troepen van de Afrikaanse Unie hebben zich volgens een Somalische kolonel teruggetrokken uit het stadje, meldt Reuters.

Aanslagen in Kenia

Er woedt al sinds 1991 een burgeroorlog in Somalië. Militairen van de Afrikaanse Unie proberen al bijna tien jaar de rust in het land te bewaren. Er vinden regelmatig aanvallen plaats van Al-Shabaab op de militairen.

Al-Shabaab pleegt ook aanslagen in Kenia. Vorig jaar werden er 148 Keniaanse studenten gedood bij een massa-aanval in Garissa. Een jaar eerder werden er bij een winkelcentrum zeventig mensen gedood.

Ook Kenianen hebben zich bij de terreurgroep aangesloten. Onze correspondent Koert Lindijer schreef daar vorig jaar over:

“Het van oorsprong Somalische Al-Shabaab kon uitgroeien tot een invloedrijke Oost-Afrikaanse terreurgroep dankzij een combinatie van corruptie en inefficiëntie in het Keniaanse veiligheidsapparaat en plaatselijke onvrede en grote jeugdwerkloosheid. [...] Bovendien schakelden Amerikaanse drones talrijke prominente Al-Shabaab-leiders uit. Hoe meer Al-Shabaab terrein verloor in Somalië, des te efficiënter werd de groep in het uitvoeren van terreuracties. Die vinden tegenwoordig meer plaats in Kenia dan in Somalië zelf. De afgelopen drie jaar doodden de terroristen meer dan 300 Kenianen.”