Turkse academici opgepakt wegens steunen Koerden

De achttien maken deel uit van een groep van meer dan 1.000 academici die een verklaring ondertekenden.

Volgens de Turkse president Erdogan werken de ondertekenaars van de verklaring mee met "terroristische propaganda".
Volgens de Turkse president Erdogan werken de ondertekenaars van de verklaring mee met "terroristische propaganda". Foto: Martijn Beekman / ANP

De Turkse politie heeft achttien academici opgepakt wegens het ondertekenen van een verklaring waarin wordt opgeroepen af te zien van militair optreden tegen Koerden in Zuidoost-Turkije. Dat meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu Agency vrijdag volgens AP.

Update 19:01 uur: Vijftien docenten van de Kocaeli Universiteit zijn vrijgelaten. Drie andere academici van de Uludag Universiteit zitten nog steeds in hechtenis, meldt AP.

De achttien academici doceren aan de Kocaeli Universiteit in Noordwest-Turkije. Ze maken deel uit van een groep van meer dan 1.000 academici van tientallen universiteiten in heel Turkije die maandag de verklaring hebben ondertekend.

Onder de ondertekenaars is ook de Amerikaanse taalkundige Noam Chomsky. Drie andere academici moeten ook vrezen voor hun arrestatie, zo liet Anadolu Agency weten. Zij waren niet thuis tijdens de politieoperatie.

Verklaring

In de verklaring wordt de Turkse regering onder meer opgeroepen te stoppen met de moordpartijen. Hiermee gaan de ondertekenaars in op de militaire operatie tegen Koerdische PKK-strijders in Zuidoost-Turkije. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn hierbij meer dan honderd burgerslachtoffers gevallen en duizenden mensen ontheemd geraakt.

Er is een onderzoek ingesteld naar de academici. Zij zouden de staat hebben beledigd en mee hebben gewerkt met “terroristische propaganda”. President Recep Tayyip Erdogan heeft de ondertekenaars bekritiseerd en riep de rechterlijke macht op tegen deze daad van “verraad” op te treden.