Tijdelijk geen complexe orgaantransplantaties in UMC Leiden vanwege ruzie tussen chirurgen

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) voert minder orgaantransplantaties uit wegens een conflict tussen de transplantatiechirurgen. Lever- en complexe niertransplantaties worden tot nader order uitgevoerd in het Erasmus MC in Rotterdam, zo heeft het LUMC woensdag via een persbericht laten weten. Van de zeven artsen op de afdeling heelkunde zijn er drie op dit moment niet aanwezig.

De maatregel is in december al genomen, maar werd pas openbaar gemaakt, nadat tv-programma Zembla er op zijn website over had bericht. Eerder berichtte het programma al over problemen bij andere ziekenhuizen, zoals bij het AMC in Amsterdam en het UMC in Utrecht. In beide gevallen betrof het de KNO-afdeling.

Volgens het LUMC zijn de maatregelen genomen na een intern onderzoek naar het leiderschap binnen het transplantatieteam. Het ziekenhuis heeft geprobeerd met mediation de situatie te verbeteren, maar dat heeft geen effect gehad. Betrokken patiënten zijn door hun behandelend arts reeds op de hoogte gesteld. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is op de hoogte van de situatie.

Het LUMC zegt de maatregel „te betreuren”. „De afdeling staat nu voor de uitdaging om in de transplantatiechirurgie de processen en het leiderschap opnieuw vorm te geven.” Er zouden, stelt het persbericht, „inmiddels goede stappen gezet worden richting een oplossing”.