Topfunctie Nederlander bank China

Ambtenaar Irene Jansen wordt de eerste Nederlandse functionaris bij de Aziatische Infrastructuur Investeringsbank (AIIB), een initiatief van China. Komend weekeinde is de oprichtingsvergadering van deze tegenhanger van de Wereldbank.

Jansen zal namens de kiesgroep van tien lidstaten uit de eurozone een van de twee functies van plaatsvervangend bewindvoerder vervullen. Dat is geen permanente functie; de raad van bewindvoerders zal naar verwachting vier keer per jaar bijeenkomen. De eerste bewindvoerder namens de eurozone is de Duitser Nikolai Putscher. Zijn andere plaatsvervanger is een Fransman.

De 37-jarige Jansen werkt vijftien jaar op het ministerie van Financiën. Ze is sinds september 2013 hoofd van de afdeling internationale economie en financiële instellingen. In die hoedanigheid is ze bij meer internationale instellingen betrokken. Zo is zij namens Nederland bewindvoerder bij de Europese Investeringsbank.

In een brief aan de Tweede Kamer eerder deze week kondigde minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) de benoeming van een Nederlander als plaatsvervangend bewindvoerder bij de AIIB aan, maar hij noemde geen naam. Volgens Dijsselbloem is de benoeming belangrijk. „Daarmee heeft Nederland direct invloed op de besluitvorming [...] in dit belangrijke eerste operationele jaar van de bank”, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Uit onvrede met de Amerikaanse dominantie bij de twee grootste internationale financiële instellingen, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank, besloot China anderhalf jaar geleden om in Beijing een eigen investeringsbank op te richten. Inmiddels doen 57 landen aan de AIIB mee, maar niet de Verenigde Staten. De VS vinden de positie van China in de AIIB te dominant.

De AIIB heeft 100 miljard euro voor de komende vijf jaar beschikbaar, vooral bedoeld voor investeringen in Aziatische infrastructuur. De Nederlandse bijdrage is ruim 1 miljard euro. Ter vergelijking: het IMF-kapitaal bedraagt 650 miljard dollar.