Ton Heerts stopt deze zomer als voorzitter van FNV

FNV-voorzitter Ton Heerts stopt als voorzitter bij de vakbond. Zijn taken zitten erop, verklaart hij.

FNV-voorzitterTon Heerts stopt. "Mijn taak zit erop", zegt hij in een verklaring.
FNV-voorzitterTon Heerts stopt. "Mijn taak zit erop", zegt hij in een verklaring. Foto Bart Maat / ANP

FNV-voorzitter Ton Heerts (49) heeft zijn aftreden als voorzitter bij de vakbond aangekondigd. Vanaf 1 mei draagt Heerts zijn taken over, waarna hij deze zomer helemaal stopt. Heerts is dan vier jaar voorzitter geweest van de FNV.

In een verklaring op de site zegt Heerts dat zijn taak erop zit.

“Ik heb er rotsvast vertrouwen in dat de FNV nu klaar is voor de toekomst. (..) Het waren tropenjaren, maar ik ben blij dat ik leiding heb mogen geven aan de nieuwe opbouw van de FNV. En natuurlijk is nog niet alles klaar, maar dat is het nooit binnen een beweging als de FNV.”

Een opvolger krijgt Heerts voorlopig niet: zijn taken worden verdeeld over de huidige vicevoorzitters en Gijs van Dijk, die nu al in het dagelijks bestuur van de FNV zit. Daarover moet het bestuur nog wel overleggen met de leden. Een nieuwe voorzitter wordt volgens FNV pas gekozen in het voorjaar van 2017, als het vierjaarlijkse congres plaatsvindt.

Gijs van Dijk, pensioenexpert bij de FNV, wordt in de nieuwe situatie gepromoveerd tot vice-voorzitter. In september vorig jaar zei de 34-jarige Van Dijk al tegen NRC dat hij Heerts na diens optreden wilde opvolgen. Die uitspraak was toen opmerkelijk, omdat Heerts op dat moment nog zeker anderhalf jaar leek aan te blijven.

Ton Heerts werd in 2012 gekozen als voorzitter van de FNV. Hij kreeg toen met 62 procent van de stemmen de voorkeur boven Corrie Van Brenk, de voorzitter van ambtenarenbond Abvakabo FNV. Voor zijn aanstelling bij de vakcentrale was Heerts voor de PvdA lid van de Tweede Kamer. Hij hield zich daar bezig met sociale zekerheid.

Lees ook het interview met Ton Heerts in NRC: ‘De sociale strijd moet nu echt gaan beginnen’

Snel meer.