Tanja Nijmeijer: ‘De FARC heeft fouten gemaakt’

In een gesprek met NRC in Havana spreekt het Nederlandse FARC-lid Tanja Nijmeijer over oorlog en vrede in Colombia.

De Colombiaanse regering en de FARC-rebellen halen de beoogde datum van 23 maart voor hun vredesakkoord vermoedelijk niet. Dat zegt de Nederlandse Tanja Nijmeijer, die deel uitmaakt van de officiële onderhandelingsdelegatie van de linkse rebellengroep, zaterdag in een interview met NRC.

„We hebben nog veel moeilijke punten te gaan. Het kan wel lukken, maar het is niet gezond om een tijdslimiet te zetten op een vredesproces,” aldus Nijmeijer. „Het is belangrijk dat de onderhandelingen zorgvuldig zijn.”

De twee partijen onderhandelen sinds november 2012 in de Cubaanse hoofdstad Havana over vrede. De gesprekken moeten een einde maken aan het bloedige conflict dat Colombia sinds 1964 in zijn greep houdt en aan minstens 220 duizend mensen het leven heeft gekost.

Nijmeijer zei te willen praten „om begrip te kweken” en „de nadruk te leggen op het vredesproces en de toekomst.” Ze zegt geen spijt te hebben van haar aansluiting bij de FARC en het opnemen van de wapens. „Ik heb nergens spijt van. Dat soort acties vallen allemaal binnen de rebellie.”

In de aanloop naar een akkoord heeft de FARC voor het eerst verantwoordelijkheid genomen voor het maken van burgerslachtoffers tijdens het conflict. Hoewel regeringsgezinde paramilitaire groepen de meerderheid van doden en ontheemden op hun geweten hebben, treft ook de linkse rebellengroep blaam. De FARC maakte zich op grote schaal schuldig aan ontvoeringen en pleegde aanslagen op burgers en op infrastructuur. „De FARC heeft fouten gemaakt”, zegt Nijmeijer.

In haar persoonlijke betoog beweegt Nijmeijer met die officiële FARC-standpunten mee. „Als iemand heeft geleden door wat ik heb gedaan, kan die persoon gerust naar mij toekomen, dan kunnen we daarover praten. Ik zou nooit zeggen: ‘het spijt me, maar ik zou het zo weer doen hoor.’ Maar wel: het spijt me, maar dit is de oorlog. Oorlog is iets vreselijks. Dat weten we allemaal. Daarom zijn we nu bezig die oorlog te beëindigen.”

In Havana zijn al deelakkoorden bereikt op het gebied van landhervorming, de politieke deelname van ontwapende rebellen en de strijd tegen drugshandel. Sinds de partijen in september aankondigden overeenstemming te hebben bereikt over slachtoffers en het berechten van alle daders in het conflict, benadrukte de Colombiaanse president Juan Manuel Santos voortdurend dat hij 23 maart ziet als een realistische datum voor een definitief vredesakkoord.

Lees morgen bij NRC het hele interview met Tanja Nijmeijer.