Stukadoor op vrijerspad

Verkies nooit je hart boven je hoofd. Die waarschuwing had de ondertitel kunnen zijn van Het meisje op de weg van de in Frankrijk woonachtige Nederlandse thrillerschrijver Michael Berg. Deze thriller, Bergs zevende, opent met de zelfverzekerde Franse psychologe Anne Givernaud die hard op de rem trapt als ze een meisje ziet liggen op weg naar haar huis in het Franse gehucht Morteroux. Vanaf dat moment belandt haar leven in een stroomversnelling.

Givernaud neemt het meisje mee naar huis, met verstrekkende gevolgen. De ochtend daarna is ze verdwenen, samen met Givernauds partner Guido, de stukadoor en ‘Belgische spierbundel’ voor wie ze anderhalf jaar eerder een degelijk maar sleets huwelijk heeft opgegeven. In de zeven dagen daarna wordt die impulsieve partnerruil, via een rondrit van Givernaud door Frankrijk en België, op scherp gezet. Opvallend heeft zij begrip voor Guido’s verdwijning: ‘Wanneer Guido er niet is, weet ik echt niet of hij in zijn neus zit te peuteren of dat hij op internet porno zit te kijken. Van mij mag-ie. Ieder mens heeft recht op een paar geheimen.’

De afwikkeling van deze thriller roept vragen op. Voor Givernaud dient de road trip als een louterende ervaring: een moment van reflectie waarin ze haar keuzes uit het verleden tegen het licht kan houden. Maar de uitkomst ervan is onbevredigend. Givernaud maakt weliswaar een duidelijke keuze voor haar toekomst, maar die keuze voelt geforceerd spannend aan.

Er blijft genoeg over. Het boek heeft een heldere plot, schakelt slim tussen cliffhanger en flashback, en telt vele doeltreffende passages. Zoals het moment dat Givernaud voor het eerst na zijn verdwijning een teken van leven van Guido krijgt: ‘Het pingeltje van de Nokia. Ik snelde naar het toestel dat op het bureau aan de oplader hing. Ik moest opnieuw mijn persoonlijke code intikken. Met trillende vinger toetste ik de cijfers in en worstelde me door het menu. Zwetend, bevend, het hart in de keel, niet in staat te ademen. Yes! Ik had een sms. Van Guido.’ Dat is effectief genoeg. Dan wil je verder lezen.