‘Star Wars’ tegen vogeloverlast CS

In de strijd tegen de vogeloverlast onder de glazen kap van Rotterdam Centraal test de NS een futuristisch ogend middel: een groene laserstraal.

Oplettende treinreizigers hebben ze al gezien: de stickers op de glazen liftombouw op de perrons 8 -9. ‘NS test diervriendelijke vogelverjaaglaser’, luidt de boodschap. Eronder een tekening van een laserapparaat dat een groene straal op twee vogels richt die wegvliegen. Het apparaat, een ronddraaiende projector op drie hoge poten, staat bovenop de liftombouw. Van de straal is alleen het eind te zien: een groene stip die zich langs de balkenconstructie boven de naastliggende perrons beweegt.

„Vogels beschouwen de naderende stip als een fysiek gevaar waardoor ze hun rustplek op de balkenconstructie verlaten. Door de voortdurende aanwezigheid worden ze telkens opnieuw verjaagd”, weet Stijnar Henskes van Bird Control Group. Het systeem, met een bereik van 12 vierkante kilometer en op Twitter omschreven als ‘Star Wars vogelverschrikker’, wordt al gebruikt op luchthavens over de hele wereld.

De NS test het sinds 30 december, en de proef loopt tot eind januari. „De eerste resultaten zijn positief”, zegt Henskes. Zowel spreeuwen als duiven blijven volgens hem weg.

Dat de moderne vogelverschrikker wordt getest op de perrons 8-9, 6-7 en 11-12 is niet toevallig, zegt NS-woordvoerster Inge Reigersberger. „Het zijn de drukste, waardoor er veel voedselresten liggen. Doordat reizigers de vogels voeren, komen ze terug en ligt er veel vogelpoep.” De NS bestreed de overlast met megafoons waaruit een scherp en angstaanjagend geluid klonk maar zodra het stopte, keerden de vogels terug. „Eind januari bekijken we of de resultaten goed genoeg zijn om het systeem uit te rollen naar andere stations”, aldus Reigersberger.