Speciale rechtbank voor Kosovomisdrijven in Den Haag

Internationale rechters zullen de verdachten volgens de Kosovaarse wetten berechten.

De speciale rechtbank is geen internationaal tribunaal, maar een nationale rechtbank die buiten Kosovo rechtspreekt.
De speciale rechtbank is geen internationaal tribunaal, maar een nationale rechtbank die buiten Kosovo rechtspreekt. Foto Roos Koole / ANP

In Den Haag komt een speciale rechtbank voor de berechting van ernstige misdrijven die tijdens de Kosovo-oorlog en direct daarna zijn gepleegd. De ministerraad stemde vrijdag in met het verzoek van de Europese Unie, meldt het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De misdaden van leden van het Kosovo Bevrijdingsleger tegen etnische minderheden en politieke tegenstanders worden berecht. De berechting van voormalige vrijheidsstrijders ligt gevoelig in de Kosovaarse samenleving. Ook kunnen getuigen zich bedreigd voelen.

Volgens minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) en minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) voelt Nederland een “bijzondere verantwoordelijkheid” als gastland van strafrechtelijke hoven en tribunalen. Van der Steur:

“Dit is een goede mogelijkheid om alsnog recht te doen en mensen ter verantwoording te roepen voor hun wandaden.”

Geen internationaal tribunaal

Internationale rechters zullen de verdachten volgens de Kosovaarse wetten berechten. Hiermee is het geen internationaal tribunaal, maar een nationale rechtbank die buiten Kosovo rechtspreekt. De hoogste internationale procesrechtelijke standaarden zullen gelden. Veroordeelden zullen hun straf niet in Nederland kunnen uitzitten.

De Tweede Kamer kreeg in 2014 al het verzoek van de Europese Unie. In de loop van dit jaar wordt de rechtbank daadwerkelijk geopend. De rechtbank wordt gehuisvest in het vroegere gebouw van Europol. Tot die tijd wordt de rechtbank elders in Den Haag ondergebracht.