S&P verlaagt kredietstatus Polen naar BBB+

Het beleid van de regering brengt volgens S&P de onafhankelijkheid van belangrijke instituten in gevaar.

De Poolse minister-president Beata Szydlo.
De Poolse minister-president Beata Szydlo. Foto Kacper Pempel / Reuters

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) heeft de kredietwaardigheid van Polen met één stap verlaagd van A- naar BBB+. S&P voert als reden aan dat het beleid van de nieuwe regering, die in oktober werd benoemd, de onafhankelijkheid van belangrijke instituten in gevaar brengt.

De conservatief-nationalistische regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) heeft omstreden benoemingen doorgedrukt in de staatsmedia en in de rechterlijke macht. In Polen leidden deze benoemingen ook al tot demonstraties. Ook werd een nieuwe mediawet door het parlement aangenomen, die de journalistieke vrijheid aan banden legt.

Het is de eerste keer sinds 2007 dat de kredietwaardigheid van Polen wordt aangepast. S&P noemt het vooruitzicht van Polen ‘negatief’, wat betekent dat de kans op een verdere verlaging van de kredietstatus groot is. Als reactie op het nieuws zakte de koers van de Poolse zloty met 2,1 procent naar 4,48 per euro.

S&P is een van de drie toonaangevende kredietbeoordelaars, naast Moody’s en Fitch. De laatste twee beoordelen Polen respectievelijk op A2 en A-.

Onderzoek Europese Commissie

Woensdag maakte eurocommissaris Frans Timmermans (Fundamentele Rechten) bekend dat de Europese Commissie een onderzoek instelt naar de rechtsstaat in Polen. Het is voor het eerst dat Brussel zo’n stap zet.

Brussel zette het ‘rule of law mechanism’ in werking, die in 2014 mede op aangeven van Timmermans in het leven werd geroepen. Volgens een bepaalde escalatieladder gaat de Commissie een dialoog met Polen aan. In het uiterste geval kan Polen het stemrecht in Brussel worden ontnomen.