Shelltopman: overname BG ook bij deze olieprijs

Ben van Beurden zet de overname van de Britse BG-groep door, ondanks zorgen bij sommigen over de financiële haalbaarheid.

Shelltopman Ben van Beurden is niet van plan om af te treden als de aandeelhouders de voorgenomen overname van BG afwijzen. Aandeelhouders van Shell en BG stemmen op 27 en 28 januari over de recordovername waarmee een bedrag van rond de 50 miljard euro gemoeid is.

In een interview met NRC zegt Van Beurden te begrijpen dat mensen zich zorgen maken of de transactie financieel haalbaar is. Op het moment dat Shell, vorig jaar april, het bod op de Britse gas- en oliegroep bekendmaakte was de olieprijs iets meer dan 60 dollar per vat Noordzee-olie (Brent). Inmiddels is die prijs gehalveerd, en is het aandeel Shell zelf 30 procent minder waard geworden.

De vooraanstaande columnist Nick Butler van de Financial Times riep Van Beurden onlangs op om van de overname af te zien. Ook sommige aandeelhouders hebben hun twijfels. Toch ziet het ernaar uit dat de deal de steun zal krijgen van een meerderheid van de aandeelhouders. Een aantal grote fondsen heeft zich al achter de overname geschaard.

Met BG vergroot Shell zijn financiële basis, en zijn aandeel op de snelgroeiende markt voor vloeibaar gas. Bovendien verwerft de Nederlands-Britse oliemaatschappij belangrijke posities in Brazilië, waar volgens Van Beurden voor de kust, in het diepe water, de beste en meest productie olievelden liggen.

De topman stelt dat Shell met deze overname minstens 30 jaar mee kan profiteren van een olieprijs die gemiddeld boven de 60 dollar zal liggen. Volgens hem is de huidige olieprijs geen gevolg van een structurele verandering maar van een verschuiving binnen de oliemarkt die niet langer bepaald wordt door de Opec. Dat zou leiden tot een „rommelige markt met alle fluctuaties van dien”. Van Beurden is ervan overtuigd dat vraag en aanbod van olie en gas, ondanks de recente klimaatafspraken, de komende decennia niet wezenlijk zullen veranderen.