Run op schildkliermedicijn na berichten over tekort

Alternatieve medicijnen moeten het tekort aan het schildkliermedicijn voorlopig verhelpen.

Volgens de brancheorganisatie van apothekers kan een sterke stijging van de vraag naar het medicijn ook de voorraden bij groothandels uitputten.
Volgens de brancheorganisatie van apothekers kan een sterke stijging van de vraag naar het medicijn ook de voorraden bij groothandels uitputten. Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

Berichten over een naderend tekort aan het schildkliermedicijn Thyrax Duotab hebben geleid tot een run op Nederlandse apotheken. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) vrijdag.

Volgens de KNMP zullen groothandels voorlopig nog voldoende op voorraad hebben. Een sterke stijging van de vraag naar het medicijn kan hier echter verandering in brengen. Eerder deze week maakte fabrikant Aspen bekend dat zij het schildkliermedicijn in de dosis van 0,025 mg vanaf februari niet meer kan leveren. De tabletten van 0,100 en 0,150 mg zijn vanaf medio 2016 niet meer beschikbaar.

Woensdag brachten ook het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en Schildklier Organisatie Nederland (SON) naar buiten dat een tekort aan Thyrax Duotab dreigt. Het medicijn wordt door honderdduizenden Nederlanders met een trage schildklier gebruikt.

Onrust bij patiënten

De KNMP laat weten dat patiënten na de berichtgeving van Aspen massaal proberen het medicijn in te slaan, soms op een ronduit agressieve manier. Algemeen directeur Léon Tinke laat tegenover KNMP weten niet verrast te zijn door de run op apotheken:

“Dit viel te verwachten. Vandaar dat wij ook eerder deze week hebben gemeld dat we de handelwijze van Aspen maatschappelijk onverantwoord vinden. De fabrikant houdt zich voor ons onbereikbaar.”

Aspen wijst op een variant van het medicijn die wel voorradig is, maar omdat deze niet in een kleine dosering te verkrijgen is, is het probleem niet opgelost, zo laat Tinke weten.

Andere alternatieven

Vergelijkbare schildkliermedicijnen in de dosis van 0,025 mg worden wel door andere producenten aangeboden. Deze medicijnen zullen door de groothandels gedoseerd worden uitgedeeld aan apotheken. Tinke hoopt dat het tekort hiermee voorlopig kan worden verholpen:

“We hopen dat hiermee de periode overbrugd kan worden totdat andere geneesmiddelenleveranciers extra voorraden van het medicijn in de lage dosering naar Nederland kunnen halen.”