Ruim 9 procent meer auto’s verkocht in EU in 2015

In Nederland werden 16 procent meer auto’s verkocht. Al 28 maanden lang stijgt de autoverkoop in de EU.

De Volkswagen-fabriek in Wolfsburg.
De Volkswagen-fabriek in Wolfsburg. Foto Tobias Schwarz / AFP

De autobranche in de Europese Unie kende een relatief goed jaar in 2015: de verkoop nam 9,3 procent toe. In totaal werden er in de EU-lidstaten 13.713.526 nieuwe auto’s verkocht, blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van ACEA, de Europese vereniging voor autofabrikanten.

Uit de cijfers blijkt ook dat de groei al 28 maanden lang aanhoudt. In december 2015 werden er 16,6 procent meer auto’s verkocht dan in dezelfde maand in 2014. Het niveau van autoverkoop is in absolute zin nu terug op dat uit 2010, volgens de ACEA.

Nederland scoorde in 2015 boven het EU-gemiddelde: er werden 16 procent meer auto’s verkocht, met een totaal van 449.393. In december liet de Nederlandse markt zelfs een stijging van 91 procent zien ten opzichte van december 2014.

Emissiefraude

De enige fabrikant die minder auto’s verkocht is Honda. De verkoop van Volkswagen steeg in 2015, ondanks het sjoemelsoftwareschandaal waar het merk in 2015 mee te maken kreeg. Wel bleef de groei van de Volkswagengroep (6,2 procent), waar ook Audi, Seat en Skoda onder vallen wat achter bij andere fabrikanten.

Volkswagen blijft wel de grootste autofabrikant. In 2015 werden er zo’n 3,5 miljoen auto’s van de Volkswagengroep verkocht; 1,7 miljoen daarvan waren Volkswagens.

Ook in Nederland is Volkswagen nog steeds het populairste merk. Vorige week publiceerden het CBS en branchevereniging BOVAG cijfers waaruit blijkt dat er in Nederland in 2015 56.000 Volkswagens werden verkocht. Het marktaandeel van de Duitse fabrikant in Nederland is daarmee 12,5 procent.

De cijfers zijn een opsteker voor de auto-industrie. Gisteren daalden de beurskoersen van verschillende Franse autofabrikanten nadat het nieuws naar buiten kwam dat Franse inspecteurs invallen bij Renault hadden gedaan op verdenking van emissiefraude. Zowel Renault als de Franse regering (20 procent aandeelhouder van Renault) maakten bekend dat er geen sjoemelsoftware is aangetroffen.